27 січня у Запоріжжі відбулось засідання комісії з питань екології Запорізької обласної ради. Під час зустрічі розглядали зокрема й питання будівництва каолінового кар’єру на території Павлівської ТГ.

 Серед присутніх був і представник громадської організації «Вольтерра» Дмитро Буркот, який неодноразово виступав проти будівництва кар’єру. На мітингах він активно розповідав тамтешнім мешканцям, що нібито існує загроза радіації у цьому місці. Проте жодного разу не надав документів, які б це підтвердили. Прикриваючись дипломом еколога –  розповсюджує неправдиві міфи серед населення. Напевно його мета  – маніпулювати страхами людей аби ті,  щоразу виходили на мітинги та перекривали дороги.

«Борець» за довкілля на засіданні профільної комісії  ймовірно забув про свої принципи, вдавшись до бюрократичного тиску на підприємство-забудовника. Почав шукати  порушення  у звичайних процедурних питаннях.

Чому так сталося?! Все через те, що у складі комісії з питань екології Запорізької обласної ради представники різних профільних напрямків, які можуть дати фахову оцінку ситуації на основі наданих документів (а це  висновок докторів геологічних наук,  фахівців радіаційної гігієни, представників екоінспекцій та інших. Усі вони кажуть, що радіації там немає).

Напевно, своєю «експертною думкою» еколог  Дмитро Буркот може ділитися лише із жителями Вільнянського району. А також організовувати акції під егідою, нібито, радіаційної загрози та катастрофи у Запорізькому регіоні. Адже, якщо цей міф буде розвіяно, то вже не вдасться маніпулювати страхами громади і виводи їх на масштабні акції протесту.

У свою чергу представники Біляєвського збагачувального комбінату заявили, що компанія готова встановити датчики вимірювання рівня радіаційної небезпеки, як у Вільнянську, так і на території Павлівської ТГ, де знаходиться кар’єр. Також додатково будуть проведені буріння свердловин та відібрані проби каоліну аби додатково провести радіаційний аналіз копалини.

Ознайомившись з аргументами сторін, голова постійної комісії обласної ради з питань екології, охорони надр та раціонального природокористування Ігор Чумаченко прийняв рішення: включити двох  представників до діючої комісії, створеній згідно розпорядження голови ЗОДА Олександра Старуха.