У 2015 році після ухвалення закону про «декомунізацію» в Україні почали зносити пам’ятники діячам комуністичного тоталітарного режиму. Хоча пройшло вже понад 5 років, за бажанням у Запорізькій області можна знайти пам’ятник Леніну.
Стало відомо, що на території «Молочанського молочноконсервного комбінату» (м. Молочанськ, вул. Лугова, 83, Токмацький р-н.) знаходиться бюст Леніна. Нас це зацікавило, адже згідно з законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки», його мали знести. Ми зателефонували до Молочанської міської ради з проханням прокоментувати ситуацію:
«У нас раніше був пам’ятник Леніну на території парку, але його знесли декілька років тому. Точніше, невідомі пошкодили, після чого постамент прибрали. Про бюст на території заводу нам нічого невідомо. Це приватна територія, яка огороджена високим парканом. Питання треба задавати напряму до них»
Фото “RegionNews” надіслали місцеві мешканці. На територію заводу зараз не пускають, але якщо добре пригледітись – можна побачити бюст Леніна
@dima.antifeevПоследний Ленин Молочанска на территории меннонитской мельницы Вилмса #украина #запорожскаяобласть #токмак #мелитополь #молочанск #ленин #меннониты♬ оригинальный звук – Dima Antifeev

Це дійсно приватна територія. Раніше тут виробляли різноманітні молочні продукти, напої, хлібобулочні вироби тощо. На сьогодні, на скільки нам відомо, завод не функціонує.
Місто Молочанськ (нім. Halbstadt) було засноване у 1803 році німцями-менонітами. Відтоді тут збереглося багато архітектурних та історичних пам’яток. До них входить вище згаданий завод – паровий млин Вільямса (за іншими джерелами пивоварний завод). Вже декілька відомих влогерів сюди приїздили, серед яких Дмитро Антифеєв.
На головній скріншот з відео Дмитра Антифеєва
Відео Дмитра Антифеєва