У Запоріжжі назріває конфлікт між міською владою та журналістами, яких не впускають на офіційні міські заходи.

Близько року усі сесії міської ради та вибірково комісії проходять без медійників, пройти дозволяють лише журналістам комунальних медіа, які в Запоріжжі є дуже заангажованими. Це означає, що всі рішення у стінах міської ради приймають поза увагою незалежних медіа, а отже – суспільства.

Варто сказати, офіційні заходи на рівні області, як пів року тому, так і зараз проходять з участю “четвертої влади”. Там проблеми не виникає, ні через акредитацію, ні через кількість присутніх на заході осіб. Навіть у період політичних суперечок, що стосувалися обрання голови облради, не допускати ЗМІ ніхто не наважувався, за винятком наради у кабінеті 300, коли начебто обирали голову.

Вчора журналісти, яких не впустили на комісії міської ради оголосили, що планують судитися з міською владою та вже написали заяви до поліції. Мова йде про журналістку сайту 061 Ельміну Шагабудтдінову та редакторку “Неначасі” Катерину Майбороду.

У день, коли журналісток не впустили на комісію, дівчата викликали поліцію, але це не дало жодного результату. Вони вирішили діяти більш наполегливо й оголосили про об’єднання запорізьких журналістів, які подаватимуть колективний позов до суду.

За перешкоджання діяльності журналістів уважно стежить ІМІ, там описали ситуацію більш детально, а також запитали думку в юриста  – чи є дії міської влади законними?

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в обмеженні доступу та офіційні заходи протиправне перешкоджання законній діяльності журналіста.

Він пояснив, що постанова Кабінету Міністрів України №211 від 11 березня 2020 року, яка встановлювала повний локдаун, зокрема обмеження на відвідування приміщень органів влади, органів місцевого самоврядування, діяла в чітко визначений у самій постанові період, а саме до 22 травня 2020 року.

“Із 23 травня 2020 року положення цієї постанови не діють в Україні. А отже, якщо органи влади видали якісь свої документи, якими встановлюють карантинні обмеження на підставі постанови №211, – вони мали погодити їх із чинним законодавством. Режим карантину наразі регулюється постановами Кабміну №641 від 22.07.2020 та №1236 від 09.12.2020, і в цих постановах не міститься жодних обмежень на відвідування приміщень органів влади, органів місцевого самоврядування не тільки журналістами, а й звичайними громадянами”, – зазначив Сафаров.

Окрім того, нагадав юрист, щодо власне журналістів Верховна Рада України 16.06.2020 ухвалила зміни до Закону України “Про інформацію”, надавши їм право після надання документа, що засвідчує професійну належність, збирати інформацію на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжито адміністративних та медико-санітарних заходів (карантин).

“Будь-які обмеження журналістської діяльності мають базуватися на законі. Посилання на нормативний акт, який втратив чинність, як на підставу для обмеження діяльності журналістів, може розцінюватись як протиправне перешкоджання законній діяльності журналіста, що тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України”, – зазначив Алі Сафаров.