Новоспечений депутат Запорізької міської ради Сергій Дергачов уникнув покарання за водіння скутера у нетверезому стані.

Про це йдеться у постанові Запорізького апеляційного суду, пише Запорізький проет розслідувань.

На час складання протоколу про правопорушення Сергій Дергачов ще не був депутатом міськради, а лише помічником нардепа від “слуг” Євгена Шевченка.  Події відбувалися 9 травня ввечері минулого року.

Згідно із адміністративним протоколом, який склади патрульні, Дергачов не мав при собі документів на транспортний засіб і мав ознаки алкогольного сп’яніння. Патрульні запропонували пройти текст на наявністю алкоголю в крові, помічник депутата погодився. Спеціальний засіб Alkotest Drager 6820 показав результат 0,86 проміле у крові водія.

На Сергія Дергачова склали адміністративний протокол за статтею про керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння (ч.1 ст. 130 КУпАП). Проте документ суд розглянув майже через півроку – 30 жовтня 2020 року. Тоді Сергій Дергачов вже був обраний депутатом міськради.

Справу слухав суд Хортицького району Запоріжжя. Під час засідання Сергій Дергачов не визнав себе винним у правопорушенні. За його словами, алкогольні напої він не вживав багато років через захворювання. Крім того, повідомив, що сумнівається у достовірності показників технічного засобу Alkotest Drager 6820 та неупередженості свідків, які були присутні на місці події. Оскільки свідки з`явились через декілька хвилин після того, як поліцейські пред`явили йому вимогу про проходження огляду, тобто ці свідки співпрацювали з поліцейськими.

Суд визнав Сергія Дергачова винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення. Але провадження у справі закрив у зв`язку із закінченням строків накладання адміністративного стягнення — сплинув двомісячний термін з дня вчинення правопорушення, відповідно до статті 38 КУпАП.

Новообраний депутат міськради Сергій Дергачов не погодився з таким рішенням та направив апеляційну скаргу на постанову судді Хортицького районного суду Запоріжжя від 30 жовтня 2020 року. Зокрема, він вимагав закрити справу на іншій підставі – у зв`язку з відсутністю в його діях складу та події адміністративного правопорушення.

Але ще до початку розгляду справи депутат надіслав до Запорізького апеляційного суду заяву, згідно з якою висловив бажання відкликати свою апеляційну скаргу.

У результаті, Запорізький апеляційний суд постановив прийняти відмову Сергія Дергачова від скарги на постанову судді Хортицького райсуду Запоріжжя. Апеляційне провадження на постанову від 30 жовтня 2020 року було закрито. Отже судове рішення набрало законної сили.