На мітинги, що вже тиждень тривають у Вілянському районі людей централізовано підвозили автобусами, а за участь у протесті пропонували півтисячі гривень. Про це розповідають самі учасники мітингів. Кажуть, що напередодні їм телефонували і запропонували вийти на протест із родичами або знайомими  за «винагороду». Також організатори мітингів компенсували витрати водіям за підвіз людей.

каоліновий кар’єр

каоліновий кар’єр

Залучити людей до протестів проти будівництва Біляєвського каолінового кар’єру намагалися і шляхом маніпулювання. Розповідали, що саме у день мітингу на об’єкт має приїхати голова запорізької обласної державної адміністрації  із робочою групою і дати роз’яснення, що стосуються будівництва.  Люди вийшли на об’єкт. Проте сам голова області про цей візит не знав і перебував у Бердянську.

Кому вигідно обманювати громаду, залякувати неіснуючою радіацією, купувати їх підтримку та маніпулювати? Напевно тим, хто і сам бореться за право добувати каолін у цій місцевості. Тим, з  ким інвестор не захотів (так би мовити) поділитися.

Організатори протестів намагаються щосили залякати людей аби ті, не чекали, коли сформують вже третю робочу групу, яка досліджуватиме законність та безпечність будівництва каолінового кар’єра, а почали діяти агресивно. Так  є інформація, що на об’єкті планують організовувати заворушення: палити та трощити речі приватної власності. Проте, напевно, не пояснили противникам будівництва, що за кримінальні правопорушення кожному доведеться відповідати самостійно.

Наразі в обласній державній адміністрації готують сформувати робочу групу. До неї запрошені представники громади, спеціалісти із Держгеокадастру, Державної служби геології та надр та інші фахівці. А поки фахівці досліджуватимуть це питання просять людей бути обачнішими. Не вірити пліткам, не ставати іграшками у руках зацікавлених людей, а перевіряти у різних джерелах отриману інформаціє. У відкритому доступі є усі документи: висновки екологічних моніторингів та експертні оцінки.