Вчора у Запоріжжі проходила перша сесія нового-восьмого скликання обласної ради. Депутати набули повноважень та взялися до організації виборів голови обласної ради.

Протягом останніх тижнів питання хто ним стане, чи залишиться Віталій Боговін головою ЗОДА було найбільш інтригуючим. Проваливши вибори на Запоріжжі “слуги” спробували отримати в області якомога більше контролю в інший спосіб – через просування чинного голови ЗОДА на посаду голови обласної ради. Відтак у них було б дві ключові посади в області. Але щось пішло не так, точніше не так пішло все й замість посади рада в цілому отримала ганьбу на всю область, як мінімум.

Ще на етапі обговорення механізму голосування дві фракції оголосили, що знімають кандидатури своїх представників з виборів й не будуть брати участі в голосуванні, але в сесійній залі залишаються. Причина такого кроку – фальсифікації, які готували, щоб, по-перше, проконтролювати хто за кого віддав свій голос, по-друге, змусити депутатів голосувати “так, як треба”.

Лічильна комісія затвердила протокол №2 про голосування депутатів за голову Запорізької обласної ради, а щоб таємне голосування можна було проконтролювати, у протоколі передбачили, що голосувати можна в будь-який спосіб, тобто ставити які завгодно позначки – хоч нецензурні слова писати навпроти прізвища.

Депутатів пронумерували й наказали ставити в клітинці, де має бути галочка свій номер. Голосували довго – аж до пізньої ночі. Після Голова комісії від партії “Слуга народу” Маргарита Трипольська з трибуни заявила, що на комісію чинили тиск – вказала на депутатів від ОПЗЖ. Також вона сказала, що велика кількість бюлетенів була зіпсованою. Оприлюднювати результати Трипольська відмовилася.

Далі ситуація розвивалася ще більш цікаво – члени лічильної комісії намагались втекти із сесійної зали та винести бюлетені. Ймовірно для того, щоб приховати сліди фальсифікації та результати виборів, які не влаштували.  Їх зупинили і змусили повернутись назад та залишити скриньку, аби її міг забрати на зберігання керуючий справами ради. Один з депутатів все ж взявся самостійно перераховувати те, що в скриньці й озвучив результати.

За Віталія Боговіна проголосували (зважаючи на спосіб голосування та фальсифікації) лише 40 депутатів, для перемоги необхідно було 43 голоси.

Голова фракції “Європейська Солідарність” Ігор Артюшенко назвав це кінцем епохи Зеленського в Запоріжжі.

“Буває чесна перемога. І вона завжди викликає повагу.
Буває нечесна перемога. Вона викликає ганьбу, але з переможцем доводиться рахуватись.
Але сьогодні в Запорізькій обласній раді відбулось нечуване – нечесна поразка” – написав Артюшенко.
Сесію не закрили, а лише оголосили перерву – до вівторка, тоді й продовжать.
(Далі буде…, але чи буде голова…)