Карантин продовжується і життя людей у ньому також. Від весни до сьогодні від такого режиму потерпають усі сфери.  Але, мабуть, сфера, котра зібрала коло себе більшість питань, – це сфера туризму.

Куди можна? Як можна? Чи треба здавати тест? А якщо позитивний? Чи повернуть гроші в такому випадку? Питання, котрі турбують тисячі українців, але відповіді на них не знайти в офіційних джерелах.

Куди українцям наразі можна?

  • Єгипет. Для нас ця країна знаходиться в «зеленій» зоні. Але для того, щоб відвідати цю країну українцям треба робити ПЦР-тест за 72 години до рейсу. Тест можна зробити і в Єгипті відразу по приїзду, але це коштуватиме близько 30 доларів. Повертаючись назад, до України, туристові робити тест чи сидіти на самоізоляції не треба.
  • Турція. Морський сезон тут вже закінчився, бо температура повітря коливається від 5 до 15 градусів. Але просто для прогулянок або проведення часу з близькими, в осінню пору року можна відвідати Стамбул. Тут можна відвідати торгові центри, базари, мечеті, а також скуштувати традиційні турецькі страви у невеличких кафе. Тест ПЦР перед подорожжю робити не треба, так само як і після. Самоізоляція також не обов’язкова.
  • Домініканська Республіка. Знаходиться в «зеленій» зоні. Але відпочинок не із дешевих. Тести перед та після робити не треба. Самоізоляція також відсутня.
  • Танзанія, острів Занзібар. Виходить трішки дешевше, аніж Домінікана. Але треба ретельно обрати місце проживання, пляж для відпочинку та способи для самостійного харчування місцевою їжею. Щодо тесту – не треба ні тут, ні там.
  • А ось із тестами задля подорожі до Об’єднаних Арабських Еміратів вже важча справа. І хоч ОАЕ для нас увіходить у зону «зелену», мороки із тим стає не менше. Для того, щоб спершу сісти на рейси туди, треба зробити тест тут. А також по приїзду туди зробити повторний. Чекати в готелі результатів. У разі виявлення коронавірусу, саджають на самоізоляцію в Еміратах за свій рахунок.
  • Мальдіви. Прямих рейсів туди немає, а значить треба летіти через Дубаї. Із тестами та ж сама схема – перед рейсом до Дубаю та при в’їзді на Мальдіви. Далі на зворотньому шляху тест перед в’їздом в Дубай та до нас, якщо увіходить у «червону» зону на той момент. Наразі Мальдіви у «зеленій» зоні.

Треба сказати, всі країни, котрі увіходять для нас до «червоної» зони, після подорожі потребують проведення тесту в Україні. Або самоізоляція. Країни Європи для українців поки що закриті. І до весни нас там не чекають.

Що робити, якщо після купівлі путівки, тест на COVID-19 виявився позитивним?

Якщо тест спершу виявився позитивним, треба піти та зробити повторний аналіз. Нерідно вони показують невірні результати. Якщо тест знову підтвердився, можна перенести дати поїздки на більш пізні варіанти. Або ж відмінити поїздку. Але за це ви можете отримати 100% штрафу від турфірми – тобто не отримати грошей за поїздку зовсім.

Що буде, якщо тест у країні відпочинку покаже позитивний результат?

Якщо тест покаже позитивний результат після приїзду у країну відпочинку або будуть симптоми захворювання, відразу закривають на самоізоляцію (10-20 днів) у номері готелю або за свій рахунок. Це залежить від готелю туроператора та країни.

Якщо знову закриють кордони, а тур вже на руках?

Якщо кордони знову закриються, що цілком можливо, туроператор зазвчиай може дати можливість змінити дати поїздки. Або готель чи взагалі країну. У такому випадку також можна повернути гроші, але ця процедура займе багато часу.

Які обмеження діють в готелях?

Незалежно від того, у якій зоні знаходиться країна, у «зеленій» чи «червоній», правила дотримання карантинних умов усюди майже однакові. У ресторанах при готелях більше немає формату «шведського» столу. Є скло, за ним їжа та спеціальна людина, котра обслуговує вас. А також носіння масок на деяких ділянках готелю та за його межами.

За кордоном значно вищі суми штрафів за нехтування носіння масок у громадських місцях, аніж в Україні. Нагадаємо, що нещодавно в Україні почали штрафувати українців за «новими» тарифами.

Софія Шишкіна