Медики, пацієнти, активісти та небайдужі люди вийшли на мирну акцію протесту «Обгризена кістка для медиків і пацієнтів: Кабмін, досить зрізати бюджет на медицину» під будівлю Уряду з вимогою збільшити бюджет на охорону здоров’я на 2021 рік. Поліція не пускала медиків та пацієнтів навіть під стіни Кабміну.

«Кабінет міністрів України щороку замість повноцінного бюджету на медицину, кидає  пацієнтам “недоїдки”. Завжди знаходиться більше грошей на силові структури, на дороги, а на медицину — ні. 

Сьогодні поліція злякалась навіть кісток, які пацієнти та медики принесли під Кабмін як символ бюджету на 2021 рік. Влада не хоче бачити неприємну правду — життя людей у них на останньому місці. Ніхто з них не хоче змінювати цю ситуацію та збільшувати бюджет на медицину. Простіше закрити очі, засідаючи в затишних кабінетах і виставити кордони поліцейських на шляху у активістів», — Дмитро Шерембей, голова БО «100% Життя».

Депутати Верховної ради України минулого тижня підтримали збільшення бюджету на медицину — додали 102 млрд грн на медичну реформу та 7,7 млрд грн на ліки для важкохворих. Закон про Бюджет на 2021 рік був проголосований у першому читанні.

Зараз доля бюджету на медицину залежить від  Кабінету міністрів України та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Саме вони можуть або залишити бюджет на медицину або зрізати його.

Пацієнтська спільнота на небайдужі активісти вийшли на публічну акцію протесту, адже вже бачили як Уряд на чолі з Денисом Шмигалем закатує гроші на боротьбу з коронавірусом в асфальт, забирає гроші у онкохворих пацієнтів, не підтримує збільшення бюджету на медицину.

“У першому варіанті медичного бюджету на 2021 рік Кабмін пропонував збільшити фінансування програми медичних гарантій (медичної реформи) на 27 млрд грн. Цього надзвичайно мало, адже ці гроші з’їсть інфляція, планове підвищення Урядом мінімальної зарплати та боротьба з пандемією. Медики отримають підвищення мінімальної зарплати на рівні всієї країни. Але це не змінить ситуації: зарплати медиків, особливо у спеціалізованій допомозі, якісно не зміняться. Щоб новий механізм фінансування в медицині запрацював, необхідно щороку підвищувати тарифи НСЗУ на медичні послуги, наближаючи їх до реальної вартості цих послуг. Таким чином лікарні зможуть забезпечити і конкурентний ріст зарплат для медиків, і підвищення якості послуг для пацієнтів. У бюджеті на 2021 рік ми не бачимо грошей на це”,  — Юлія Брикульська, голова ГО «Медичні лідери».

Для тисячі родин важкохворих пацієнтів, збільшення бюджету на закупівлі ліків та медичних виробів — це можливість отримати ліки, а значить жити. Медичні препарати коштують дуже дорого, у пацієнтів немає таких грошей. Вони беруть кредити, залазять в борги, щоб хоч якось вижити. Не знаходячи кошти, вони помирають.

«У моєї доньки Єви рідкісний вид епілепсії. У 2 роки вона не тримає голову, не посміхається і терпить по 3-4 напади в день.  В Україні сотні тисяч людей з епілепсією. Вони потребують державних закупівель ліків, щоб отримати своє лікування. Вже котрий місяць поспіль ми просимо у влади: не ріжте бюджет! Дайте хоч якійсь частині батьків побачити усмішку дитини і забути про приступи. Уряд бачить лише цифри на папері, які їм нічого не говорять. Проте за цими цифрами стоїмо ми, живі люди, побиті долею та обставинами. Не ріжте бюджет і життя моєї дитини та ще сотні тисяч таких пацієнтів»,— Нія Нікель, мама дитини з епілепсією.