Протягом року борг міського бюджету зріс майже на півмільярда гривень. У наступні два роки борг зросте ще на понад мільярд гривень. Таким чином, Запоріжжя опиниться на межі банкрутства. 

Про це на сьогоднішній пресконференції заявив кандидат в мери Запоріжжя від політичної партії «Слуга Народу» Віталій Тишечко. 

За словами політика, борг Запоріжжя на кінець 2019 року складався з внутрішнього запозичення в сумі 1 млрд 26 млн гривень. На кінець 2020 року він сягатиме 1 млрд 477 млн гривень. Якщо чинна влада продовжить набиратися кредитів – банкрутство не відворотне.

«Головна мета нашої зустрічі – це привернути увагу місцевих мешканців до нагальних проблем. А саме до боргів та кредитів міста Запоріжжя за останні п’ять років. Буду з вами відвертий, на сьогодні місто Запоріжжя знаходиться на межі колапсу. Якщо ми зараз не відмовимося від безвідповідального накопичення боргів – Запоріжжя дуже скоро стане містом-банкрутом», – повідомив кандидат. 

Трішки поглибимося в історію. П’ять років тому, коли чинний мер міста зайшов на посаду (Володимир Буряк), бюджет міста був профіцитним. На депозитах знаходилося близько 450 млн грн. Тоді не встигали використовувати кошти. На сьогодні ж ситуація наступна: місцевий борг на кінець 2019 року складався з внутрішнього запозичення в сумі 1 млрд 26 млн грн. Місцевий борг бюджету міста станом на 31 грудня 2020 року буде сягати 1 млрд 477 млн грн. Ця інформація міститься в рішенні Запорізької міської ради під №49 «Про бюджет міста».

Робимо висновок, що за цей рік місто Запоріжжя накопичило боргів близько півмільярда гривень. Відповідно до показників Прогнозу бюджету міста на 2021-2022 роки межа загального обсягу бюджету місцевого боргу ставитиме 3,5 млрд грн. Це половина від загального бюджету Запоріжжя на цей рік. Якщо влада не звертатиме уваги на цю динаміку, наступні роки запоріжці працюватимуть лише на те, щоб віддавати ці борги. 

Далі учасники конференції обговорили нераціональне використання кредитних коштів. Олексій Гіренко, кандидат в депутати міськради від партії «Слуга Народу», не розуміє, як так сталося, що індустріальне місто з найпотужнішими підприємствами, які також входять до числа найбільших платників податків країни, набрало стільки боргів: 

«Муніципальні кредити потрібні, коли місцевому бюджету не вистачає власного ресурсу на розвиток певних, критичних соціально-економічних програм. А цей ресурс у Запоріжжі є».

Під час прес- конференції назвали суми кредитів, які Запоріжжя має сплатити.

«На даний час існують 2 кредити на загальну суму 600 млн гривень, які місто має погасити до кінця 2024 року, за відсотковою ставкою 19,5% річних. Також є 2 кредити на суму 500 млн гривень, які ми будемо повертати до 2025 року за відсотковою ставкою 17,5% річних, і одне запозичення на 15,3 млн євро, що складає більше ніж 500 млн грн, які потрібно повернути до 2041 року», – озвучили інформацію на прес-конференції. 

Під час дискусії не обійшли увагою і один з наймасштабніших об’єктів, на якому  партія Володимира Буряка побудувала піар-кампанію – КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя». Доречі, новий термінал ще й досі не працює.

Кандидат в депутати від партії «Слуга народу» Владислав Погорєлов зауважив, що тільки за останні 3 роки було порушено 4 кримінальні справи за роботою КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя».

2017 року прокуратура міста Києва порушила справу за ст. 191 – привласнення і розтрата групою осіб або за змовою. А також за ст. 364 – зловживання службовим становищем. Наступного року ДБР порушило три справи: ст. 191 (розтрата коштів), ст. 205 (фіктивне підприємництво) та 212 (ухилення від сплати податків). Цього року вже ГУНП Запорізької області порушило справу за ст. 191 – привласнення і розтрата групою осіб або за змовою 213 млн грн. Крім того, КП оштрафували за несплату податків на суму 3,5 млн грн.

Ірина Кулєш, кандидатка в депутати міськради від «Слуги Народу» додала, що ревізія фінансово-господарської діяльності вищезгаданого аеропорту, в період з 1 січня 2017 року по 31 травня 2020 року, виявила ряд порушень. Керівництво комунального керівництва на чолі з чинною владою всіляко чинили опір ревізії.

«У 2019 чистий прибуток аеропорту становив 104 млн грн (82% від плану). Тільки у першому кварталі 2020 чистий дохід Міжнародного аеропорту Запоріжжя – 24 млн грн (71% від плану). А виплати за кредитним договором становитимуть по курсу НБУ на сьогодні 113 млн грн на рік. Де аеропорт візьме ці гроші, невідомо. При цьому заборгованість по основному боргу аеропорт тривалий час не сплачував. До цього часу КП не сплатили відсотки за використання кредитних грошей в розмірі майже 2,3 млн грн. Через неефективне витрачання коштів та управлінських рішень на бюджет КП йде подвійне фінансове навантаження, яке згодом швидше за все призведе не тільки до банкрутства, а й до примусового стягнення майна аеропорту. А також не варто забувати про те, що забезпеченням за цим кредитом виступає майно КП “Міський футбольний клуб «Металург», а саме «Славутич Арена», – розповідає вона.

Віталій Тишечко разом з іншими спікерами бачать наступний вихід з кризи – розпочати збір підписів мешканців міста Запоріжжя для подання колективного цивільного позову до міського голови Володимира Буряка та інших посадових осіб, щодо відшкодування матеріальних збитків, які нанесені місту через неефективні управлінські рішення та про підготовку заяви про злочин до правоохоронних органів, згідно зі ст. 211 ККУ.

Також стежити за позицією кандидата можна у його телеграм каналі.