Запорізький екснардеп, а нині кандидат у мери міста Вільнянськ Вадим Кривохатько в інтерв’ю районній газеті назвав створені Михайлівську, Павліську та Петро-Михайлівську окремі територіальні громади мертвонародженими дітьми, а місцевих жителів жебраками.

Процес формування окремих територіальних громад передбачає довгу та кропітку процедуру з проведенням відкритих громадських обговорень з урахуванням думки більшості її мешканців.
Не дивлячись на побажання мешканців Михайлівської, Павліської та Петро-Михайлівської ОТГ стати самостійними та спроможними, кандидат у мери міста Вільнянськ Вадим Кривохатько називає дії представників громад – маячня, ганьба, абсурд. В інтерв’ю районі газеті порівняв децентралізацією з бездарними діями, а об’єднані громади назвав ганьбою, котру слід уникнути.
Така позиція екснардепа не дивна, адже десятки років Вадим Кривахатько створював у Вільнянському районі так зване «панство одного феодалу». Це розв’язало Вадиму Кривохатьку руки та дало змогу займатися самозахопленням земельних ділянок, розоренням державних угідь та вчиненням рейдерських атак по відношенню «маленьких» фермерів. Кандидат у мери, що нехтує земельним законом і майже не сплачує податки, пропагує відмовитися від (як він називає) ганебної реформи децентралізації, та створенні, мабуть під себе, одного району, у якому також голові виконкому буде підпорядковуватись і правоохоронні органі: а саме начальник поліції.

Натомість офіційна статистика показує – ця реформа одна із найуспішніших в Україні. Це визнали на рівні лідерів Європейського союзу. Об’єднання громад дає змогу концентрувати людські, інфраструктурні, земельні та грошові ресурси в одному місці. Це дає можливість мешкати в селі з тим самим комфортом, що і в місті, або й краще, користуватися транспортом, медичними послугами, мати якісну освіту, доступ до адміністративних, побутових послуг. А також розпоряджатися бюджетом на потреби громади.
Так трапилось, що пан Вадим, трохи не «включився», ще у далекому 2015 році у процес впровадження реформи, та зробив ставку на посадові призначення «своїх» у районі та місті. Але сільські мешканці обрали свій шлях – самостійного розвитку й процес практично відбувся безконтрольно від головного «районного царя».
Громади Вільнянського району, які вже не один рік поспіль самостійно існують показують дуже гарні соціально-економічні показники. Наприклад, Михайлівська ОТГ та Павліська ОТГ майже в 5 разів збільшили свій бюджет за рахунок створення громади та переходу на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Саме ці громади займають лідируючи позиції за розвитком своєї інфраструктури.
Таких прикладів в Запорізькі області та й в Україні – безліч. Натомість популіські висловлювання екснардепа Вадима Кривохатька лише доказ того, що кандидат у мери міста можливо переймається лише втратою одноосібної влади у районі та крахом «панства одного феодалу». Мабуть, терпець уривається, нерви здають, якщо Кривохатько вже навіть не соромиться ображати мешканців створених громад за прагнення цих людей на гідне життя в сільській місцевості.
Хочеться побажати такому горе – кандидату згадати про повагу до виборців, до рішень тисяч людей. І згадати істину: владу також обирають люди.