Політичний експерт Петро Олещук прокоментував місцеві вибори в Запоріжжі. З його слів, місто близьке до банкрутства, тому потребує підтримки з боку обласної та центральної влади. Політолог зазначив, таку підтримку Київ швидше надасть «своєму меру», ніж представникам старої влади, чия політика загнала Запоріжжя в борги.

«Запоріжжя. Теоретично – один із головних промислових центрів України та джерело серйозних доходів. Коли ж подивишся на результати роботи місцевих «міцних господарників», то ситуація виглядає таким чином, що без підтримки з боку центральної влади і ОДА найближчим часом на місто чекає банкрутство. На кінець поточного року гарантований борг міського бюджету Запоріжжя складе 3,5 млрд гривень, а загальний бюджет міста на 2020 рік – близько 7 млрд. Не треба бути фахівцем, щоб зрозуміти – при збереженні нинішньої динаміки (щорічно борги зростають приблизно на 450 млн грн) вже скоро Запоріжжя стане банкрутом», – вважає експерт.

Петро Олещук вважає, що причиною економічного занепаду Запоріжжя є управлінські помилки місцевої влади. Політолог підкреслив, що на території міста діють підприємства, які входять до числа найбільших платників податків в Україні. Але гроші від їх роботи не завжди доходять в повному обсязі до місцевого бюджету.

«Як вийшло, що місто, яке є великим промисловим центром і підприємства якого входять до сотні найбільших платників податків країни, раптом опинилося у «борговій ямі»? Мабуть, це питання потрібно адресувати чинній міській владі. Вірніше, бізнес-групам, які її контролюють. Заводи працюють на збагачення окремих осіб, а місто – бере кредити на вирішення поточних проблем. Нарощувати економічний потенціал у «статусі» великого боржника складно. І хто б ці вибори не виграв, він не зможе вийти з цієї історії без підтримки Банкової і центрального бюджету», – зазначив експерт.

Нагадаємо, що нині одним із головних претендентів на посаду мера в Запоріжжі є кандидат від політичної партії «Слуга Народу» Віталій Тишечко. Його основним опонентом виступає чинний міський голова – Володимир Буряк.