У контексті поширення коронавірусної хвороби в Запорізькому регіоні міський голова обласного центру написав тематичний допис у соціальних мережах, де назвав проблеми, з якими дуже треба впоратися найближчим часом.
Зокрема він констатував, що Обласний лабораторний центр має дуже велике навантаження та не справляється.
Є низка проблем, які вже сьогодні потребують вирішення як на рівні міста, так і на рівні держави.
Зокрема:
1. Лабораторний центр не може впоратися з тим об’ємом роботи, який є зараз – на це немає ні потужностей, ні кадрів. Тому я дав доручення розробити покрокову програму створення міського лабцентру з виявлення коронавірусу. Для цього потрібно підібрати кваліфікованих працівників і отримати відповідну ліцензію.
2. За 2-3 тижні всі лікарні міста мають забезпечити максимально можливу на цей час кількість ліжко-місць із подачею кисню.
3. Запоріжжю необхідні власні інфекційні відділення як для дорослих, так і для дітей. Дав доручення опрацювати це питання найближчим часом, щоб ми мали змогу закласти необхідні кошти в бюджет міста наступного року.
4. Що стосується медикаментів: не кожен має змогу їх придбати. Місто виділило на це близько 20 млн. грн. Проте мають бути централізовані закупки препаратів і обладнання на рівні держави, а також державне регулювання цін на захисні маски, засоби дезінфекції та обладнання.
Місто активізувало діяльність робочих груп з перевірки виконання карантинних заходів, у тому числі й в вихідні. На порушників будуть складати адмінпротоколи. Також у ЗМІ, у ТРЦ, у транспорті поширюватиметься інформація щодо профілактики захворювання.
Запоріжці, звертаюся до всіх вас: Ситуація з поширенням коронавірусу в місті залежить від кожного! Обов’язково виконуйте вимоги карантину! Уникайте скупчень людей, регулярно мийте руки, а за необхідності обробляйте їх антисептиком, носіть захисні маски! Якщо захворіли, залишайтеся вдома та телефонуйте сімейному лікарю! В ваших руках не лише ваше здоров’я, а й здоров’я оточуючих!