Передвиборні пристрасті розпалюються по всій країні, але в Бердянську Запорізької області відбуваються зовсім вже безпрецедентні події.

Місцева територіальна виборча комісія прямо відмовляється виконувати рішення судових інстанцій і переймає на себе функції суду.
Весь час роботи Бердянської ТВК супроводжувалося десятками неадекватних рішень, які були оскаржені в суді.  Всі зусилля комісії були спрямованими на те, щоб будь-яким шляхом «протягнути» реєстрацію місцевого списку партії «За майбутнє» – чергового політичного проєкту  Коломойського, яким у Бердянську керує ексмер, голова бюджетного комітету часів Януковича Валерій Баранов.

Раніше ми писали, що в списках «За майбутнє» були допущені порушення гендерних квот. А це пряме порушення і причина для відмови в реєстрації. Але більшість в комісії, сформована з представників «За майбутнє», «Слуга народу» і лояльних до них людей з маловідомих партій, всупереч закону, як то кажуть, «по бєспрєдєлу» зареєстрували партію на вибори.
Очікувано, таке рішення було визнано незаконним і скасовано рішенням Третього апеляційного суду в Дніпрі.  Втім, для ТВК,  яка справді, в народі б сказали  – “пустилася берега” це не стало аргументом у прагненні протягнути партію “За майбутнє” та ексградоначальника  на вибори.

Питання виконувати чи ні рішення суду ТВК винесла на голосування!

При цьому шокувавши досвідчених законослухняних членів комісії, присутніх на засіданні представників інших суб’єктів виборчого процесу та всю громадськість, яка стежила за тим, що відбувається в прямому ефірі. Рішення «виконувати чи ні рішення суду» потрібної кількості голосів не набрало. І жеребкування 14 партій-учасників виборчого процесу було проведено без участі «За майбутнє».
Засмучені члени ТВК «за баранова» розбіглися в різні боки, зібралися заново тільки після прибуття поліції і дзвінків з ЦВК. Але навіть після цього свавілля не припинився. Були провалені голосування за результати жеребкування, а коли їх вдалося прийняти, було провалено голосування за текст бюлетеня.


Зрештою «барановські» виступили з унікальною в українському виборчому праві пропозицією – окремим рішенням додати зняту судом партію «За Майбутнє» в бюлетень.
Більш того, представниця цієї партії Надія Хаджійсько прямо повідомила, що «більшість» блокуватиме рішення комісії, а значить і весь хід виборів, поки партію не «засунуть» в текст бюлетеня.

– «Ви знаєте чому ми не голосуємо? Бо не внесена 15-м номером «За Майбутнє». Тому ми не голосуємо і за бюлетень »

Зрештою це божевільне рішення було проголосовано і партія без реєстрації в обхід рішення суду додана до бюлетеня.
Очевидно, що подібне рішення не може бути не скасовано Центрвиборчкомом або судом, а значить «схвалений» текст бюлетеня з «лівою» партією буде визнаний недійсним, а терміни підготовки до виборів будуть зірвані. А значить, і вибори в Бердянську можуть не відбутися.