Вчора, 30 вересня, під час 53-ої сесії Запорізької міської ради очільник фракції «Європейська Солідарність» Олександр Константинов підняв болюче питання для всіх запоріжців – екологічної ситуації в місті. Проект рішення за його авторством вже декілька років прямує з однієї сесії в іншу та досі рішення по ньому немає.

Повідомляють журналісти Forpost.

Ще у 2017 році партія «Європейська Солідарність» підготувала та зареєструвала проект рішення «Про програми побудови та функціонування системи  автоматизованого спостереження за вмістом забруднюючих речовин у атмосферному повітрі, водних басейнах та ґрунті у місті Запоріжжя».

Суть цього проекту полягає у вставновленні стаціонарних станцій моніторингу стану атмосферного повітря та навколишнього середовища у місті Запоріжжя.

Основні завдання системи:

  • Створити єдиний інформаційний муніципальний центр моніторингу території міста.
  • Цілодобово робити моніторинг рівня забруднення атмосферного повітря, водного басейну та ґрунтів на території Запоріжжя.
  • Встановлення географічного розташування джерел забруднення та оцінки їх впливу на поточну екологічну ситуацію. Така система дасть точну визначати, хто реально є забруднювачем.
  • Бути інструментом контролю за аварійними ситуаціями, які супроводжуються перевищенням концентрацій забруднення в режимі реального часу і сповіщати про такі ситуації.

Перед розглядом питання традиційно виступають автори проектів, в даному випадку в доцільності прийняття рішення переконував Олександр Константинов – голова фракції  “Європейська Солідарність.

«Впевнений, якщо б цей проект прийняли в 2017, або пізніше у 2019 ми б сьогодні вже мали певну кількість таких станцій спостереження. Тоді б у нас вже сьогодні вирішилось екологічне питання й не було таких закликів «Включіть фільтри!», – зазначає депутат.

Загалом, ця система дозволила б у режимі онлайн за допомогою спеціального додатку спостерігати за повітрям та навколишнім середовищем міста. Отримувати інформацію, яка є об’єктивною та чітко описує ситуацію забруднення повітря у Запоріжжі. Таке рішення було б проявом поваги до кожного мешканця міста та турботою про його здоров’я.

Проте, як зазначив сам Константинов, міський голова під час голосування саме за цей проект майже завжди утримувався. Навіть сьогодні ніяких коментарів та реакцій від Володимира Буряка не було. Поект хоч і розглянули та не прийняли, бо сьогоднішня більшість у міській раді не має правила підтримувати проекти опонентів, навіть якщо вони є життєво важливими для суспільства.