За підписом глави обласної організації «За майбутнє» Віталія Сиволапа до Бердянської ТВК спершу подали одні списки, які підтримали на конференції, потім інші – взявши їх невідомо звідки.

Причина: на конференції були проголосовані списки з порушенням гендерних квот, а це означає, що весь список повинен був злетіти з реєстрації. Кодекс прямо говорить, що порушення гендерної квоти є суттєвим порушенням і достатнім для відмови при реєстрації.

Щоб не залишилися без реєстрації та не випасти з виборчого процесу в Бердянську “За майбутнє”, в обхід кодексу, прийняла постанову, де порушення гендерної квоти назвала технічною помилкою.
Цю постанову, до речі, саме зараз оскаржують в судовому порядку.

Організація «ОПОРА», яка є офіційним спостерігачем на виборах усіх рівнів вела повний запис конференції партії «За майбутнє». Зафіксувавши порушення, вказаний відеозапис “ОПОРА” надала до Бердянської ТВК.

На відео чітко чутно, що списки «За майбутнє» приймаються з порушенням гендерної квоти. Члени ТВК запропонували всім присутнім переглянути відео та переконатися в тому, що було здійснено фальсифікацію. Нова глава комісії від партії «За майбутнє», ставлениця ексградоначальника Бердянської та ексгубернатор Запорізької області Валерія Баранова, буквально фізично перешкоджала цьому процесу.

А члени “пробаранівської” більшості в ТВК, який є кандидатом від партії про яку йде мова, попри явні ознаки фальсифікації, проголосували за реєстрацію партії.
Наступного дня, такі ж порушення гендерних квот виявила районна виборча комісія. Там члени виявилися принциповими та законослухняними й не проголосували за реєстрацію партії «За майбутнє» в районну раду.