Учора, 20 вересня, з місця події ми розповідали, що в Запоріжжі на площі Фестивальній відбувся раніше анонсований «ЗапоріжжяПрайд». Під слоган «Бунтуй, кохай, права не віддавай», близько пів сотні учасників акції пройшли ходою прилеглою територією. Не обійшлося без провокацій. Невідомі намагалися зірвати захід. Однак завдяки злагодженим діям правоохоронців, фізичного протистояння вдалося уникнути.

Задовго до початку однієї з наймасштабніших акцій у Запоріжжі, на місці події почали збиратися оргкомітет ЛГБТ-прайду, учасники та правоохоронці. Окрім поліції порядок охороняли бійці Нацгвардії. Усі проходи закрили залізними решітками. Пройти на площу (на прайд, прим. авторки), можна було після огляду. Поліцейські перевіряли особисті речі, щоби впевнитися, що учасник/учасниця не прихопили із собою заборонених предметів для зірвання мітингу.


 

Майже одночасно на площі Фестивальній почали збиратися противники заходу. Вони тримали плакати: «Бог створив Адама і Єву», «Не спи із чоловіком, як із жінкою, бо це гидота» тощо. На одному з плакатів пропонували допомогу ЛГБТ-спільноти, де був вказаний номер телефону. Імовірно, у такий спосіб натякалося на «відхилення» геїв, лесбійок, бісексуалів і трансгендерів.

Зауважимо, що в другій половині минулого століття науковці дійшли до висновку, що гомосексуальність не є хворобою. Гомосексуальна поведінка зустрічається в 1500 видів тварин — від комах до ссавців. Сексуальна орієнтація формується не через спосіб життя, оточення чи характер, а до народження. У 1992 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно викреслила гомосексуальність із міжнародної класифікації хвороб (МКБ-10).

 

Тим часом організатори готувалися до початку маршу. Варто зазначити, що карантинні заходи дотримувалися. На вході волонтери проводили температурний скринінг, роздавали маски у кольорах веселки, а також нагадували про необхідність дотримання дистанції гостям.

З’являлося все більше людей. У запорізькому прайді забажали брати участь не тільки мешканці міста й області, але й жителі інших міст — Одеса, Харків, Донбас тощо. Загалом налічувалося близько 500 присутніх.

Поряд опоненти вже підключили важку артилерію. Один із них проголошував «Бог проти цього, Бог спалив два міста. Содом і Гоморра були спалені вогнем із міста…». ЛГБТ-спільноту, активістів та просто небайдужих людей просили «одуматися», не поширювати «гріх» серед суспільства.

На годиннику близько 12:00. Пів сотні громадян вишикувалися в готовності до початку прайду. Деякі з них також тримали плакати з написами: «Нас багато, і ми більше не хочемо ховатися! Слава Україні! Рівності слава!», «Make love not hate», «Хочу жениться», «Права моєї дитини — найкраще для моєї країни» тощо. Через декілька секунд організатори оголосили про початок маршу. Учасники здвинулися колоною площею Фестивальною та бульваром Центральним. Під час ходи гості з посмішками виголошували позитивні лозунги: «Бунтуй, кохай, права не віддавай», і наголошували на необхідності дотримання рівних прав для всіх.


Коли всі повернулися на площу — організатори в рупор проголосили, за що виступають учасники. Основний меседж — Запоріжжя має бути інклюзивним та безпечних для всіх людей, не залежно від сексуальної орієнтації, віку, кольору шкіри чи гендерної ідентичності. Серед вимог — реєстрація партнерств, право на спільне батьківство і виховання дітей, забезпечення виконання урядового плану дій із реалізації Стратегії у сфері прав людини, виявляння й запобігання злочинам на ґрунті гомофобії та трансфобії. По закінченню подякували поліції, яка охороняла порядок та попросили мітингарів заходи до автобусів, які вже стояли неподалік.

У цей момент деякі молодики з протилежної сторони (противники акції, прим. авторки), вирішили, що пора йти в наступ. Троє чоловіків прорвалися через ланцюжок правоохоронців, щоб закидати учасників яйцями. «Скривдити» вдалося тільки асфальт, одне яйце впало на землю. Копи швидко зреагували, хлопців затримали й вивели назад. Точніше, двох винесли, а іншого вивели. Поки в автобуси заходили учасники акції, невідомий витягнув зброю й націлився в їхній бік. Пістолет був схожий на травматичний. На щастя, поліції вдалося й цього разу запобігати злочин. На нього вдягли кайданки.


Транспортні засоби один за одним, вивозили пасажирів у секретне місце. Задля безпеки кінцеву зупинку ніхто не повідомляв їм до останнього.