Фахівці проекту “Ваші шроші” проаналізували заплановані видатки з державного бюджету 2021 року на нові програми.

Зокрема, однією із найбільш затратних є програма «Оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів та модернізація залізничної інфраструктури для розвитку пасажирських перевезень». На її реалізацію планують витратити майже чотири з половиною мільярди гривень. Фінансування буде здійсанено із спеціального фонду.

На роведення вакцинації від ковіду, запланували 2,6 млрд грн.

Також передбачаються видатки, пов’язані із перехідним періодом ліквідації районів, які в результаті цьогорічних місцевих виборів будуть укрупнені.

Понад мільярд гривень закладено на виплату за державними деривативами.

Окремою програмою планується фінансувати державні капітальні вкладення на розроблення та реалізацію державних інвестиційних проектів (в обсязі 1,1 млрд грн).

Ще один мільярд закладено на бюро економічної безпеки. І стільки ж на заходи по протидії ковіду у школах.

Збільшення видатків на культуру відобразилось і на появі нових бюджетних програм – мільярдний Фонд розвитку закладів загальнодержавного значення, а також ще по пів мільярда на службу охорони культурної спадщини та окремо на її збереження в заповідниках.

Також планується субвенція на розвиток спортивної інфраструктури – 0,5 млрд грн.

Такі ж суми будуть спрямовані на Фонд розвитку закладів третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги та субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг, розпорядником якої буде Мінцифра.

На нову бюджетну програму щодо забезпечення інформаційного суверенітету заплановано 355,41 млн грн., а на забезпечення належних умов в’їзду та виїзду осіб на тимчасово окуповані території України – 267,11 млн грн.