Сьогодні, 19 липня до Запоріжжя із робочим візитом прибув Президент України Володимир Зеленський. Цього разу не обійшлося без скандалів. З’ясувалося, що через плутанину деякі місцеві журналісти не змогли потрапити на захід, до того ж не всіх акредитували. Владу звинуватили у перешкоджанні професійної діяльності журналістів.

На своїй сторінці у Фейсбук головний редактор телеканалу «Z» Олександр Коваленко написав пост-звернення. За його словами, вперше за час існування комунального телеканалу журналісти не змогли акредитуватися. Посилаючись на власні джерела в ЗОДА, він зробив висновок, що представників ЗМІ обирала пресслужба президента України задовго до самого візиту.

Влада обмежує професійну діяльність журналістів телеканалу Z!?Вперше за часи існування телеканалу Z наші журналісти не…

Опубліковано Alexandr Kovalenko Середа, 19 серпня 2020 р.

Коваленко вимагає пояснень від пресслужби облдержадміністрації, адже якщо інформація про «фільтрацію» журналістів підтвердиться – це порушення роботи медіа, а отже порушення закону.  Також варто наголосити, що акредитуватися не змогли журналісти «Запорозької Січі».

Головна редакторка сайтів «RegionNews» та «Форпост» розповіла чому їй не вдалося потрапити на захід:

«Десь під обід з’явилася остаточна інформація, що Володимир Зеленський все-таки приїжджає. Зрозуміло, що ми хотіли висвітити подію. Трохи пізніше на сайті ОДА з’явився анонс приїзду Президента, де вказувалося, що журналісти мають обов’язково акредитуватися до 17:00. Лишалося всього декілька годин. Ми намагалися додзвонитися за вказаним в анонсі номером, але нам постійно не щастило. Ми це сприйняли спокійно, вирішили – не встигли, то що вже зробиш, може варто було більш активно дзвонити.  А сьогодні бачимо, що комусь в принципі відмовили. Цікаво, що ввечері (після 17:00) анонс приїзду взагалі зник, хоч в ОДА обіцяли трохи пізніше додати програму заходу». 

У той же час багато запорізьких журналістів справді були присутніми на зустрічі з Президентом і змогли висвітлити подію.

Регіональна представниця Інституту масової інформації Наталія Виговська взялася аналізувати це питання, вона опублікувала допис із запитанням –  кого ще не акредитували на зустріч з Президентом?

Наразі там відповідей не так багато, але є колега, який пише, що акредитовувався ще в понеділок, але вчора ввечері з’ясувалося, що ЗМІ у списках немає, сьогодні вранці журналістам медіа “НАШ” дозволили під’їхати з приставкою – якщо встигнете.

“НАШ”…(правда, сегодня в 11:10 позвонили, и сказали, подезжайте к ОГА к 11:30 (если успеете) мы решили передумать…уроды) – пише Max Berdankin

Пізніше колега дещо розшифрува неприємну ситуацію з акредитацією.

“Меня, например, прокатили, еще вчера в 21:30 с криками и чуть ли не матами доказівали, что мі – не в списках (я аккредитовівался еще в понедельник). Правда, сегодня в 11:10 позвонили из ОГА, и сказали – в 11:30 “успеете ли подїехать”, мі таки решили вас взять…Хорошо, что я с 09:00 уже на мостах біл” –  пояснив  Max Berdankin

У соціальних мережах також активні запоріжці відзначають, що поїздка робоча, яку організували коштом державного бюджету, а схожа вона більше на партійний з’їзд. Немає державних прапорів, лише зелені зони з партійною символікою.