Реформа децентралізації надала суттєві фінансові можливості органам місцевого самоврядування, зокрема ми раніше писали як зростав бюджет Запоріжжя  протягом останніх років, як наслідок – зріс втричі.  Це дало істотні можливості для розвитку міської інфраструктури, місць відпочинку, громадських об’єктів тощо.  Безперечно, після децентралізації місто справді отримало багато сучасних зон та нових інфраструктурних об’єктів, навіть таких багато масштабних, як  міжнародний аеропорт “Запоріжжя”. Для середньостатистичного запоріжця факту хоч якихось робіт як правило достатньо, але відповідальний громадянин старається дивитися глибше, а там – більші можливості та в рази більші зловживання.

Сьогодні ми спробуємо  детальніше розібрати адекватність використання коштів на прикладі роботи «Комунального підприємства «Управління капітального будівнцтва» (Далі – УКБ) по об’єкту  благоустрою «Правобережний міський пляж». Він став причиною багатьох суперечок, скандалів та навіть публічних звільнень, тож цей об’єкт заслуговує на увагу містян.

Розпочнемо з переможця та суми договору, яка змінювалася.
18 грудня 2019 року УКБ  уклало договір на 41,5 мільйонів з переможцем тендеру, ТОВ «Анстрой лімітед» на виконання комплексних будівельних робіт з облаштування Правобережного пляжу. Вказана компанія була зареєстрованою в липні 2018 року з розміром статутного капіталу в 50 тисяч гривень.

Виконання робіт фіксувалися відповідними актами:
від 03 лютого на суму – 19 мільйонів 75 тисяч 860 гривень;
від 17 березня на суму – 6 мільйонів 923 тисяч 703 грн.;

від 6 квітня  на суму – 6 мільйонів 905 тисяч 429 грн.;
від 17 квітня  на суму – 4 мільйони  388 тисяч 884 грн.;
від 05 травня  на суму – 3 мільйони  080 тисяч 059 грн.;

Згідно із документами заявлений об’єм робіт був виконаним, проте загальна їх вартість одразу викликала питання у спеціалістів – благоустрій без виконання спеціальних та додаткових локацій (типу басейнів, тренажерів тощо)  навряд чи міг складати таку суму. Аналіз цін та об’ємів виконаних робіт підтвердив підозри.

Що не так з цінами?

В усіх видах робіт з облаштування пляжу використовувалися звичайні будівельні матеріали, які в  Запоріжжя постачають десятки спеціалізованих підприємств та організацій, тому просте порівняння цін виявило суттєву переплату з боку УКБ при виконання реконструкції.

Так, згідно документів, було закуплено 607 квадратних метрів гранітних плит товщиною 30 мм. по ціні 3683,58 грн. з ПДВ за квадрат, на загальну суму 2 мільйони 237 тисяч.

А на ринку такий самий матеріал максимально коштує – 1680 грн. за квадратний метр. Тобто – реальна закупівля перевищила ринкову на 1 мільйон 218 тисяч гривень.

ціна на граніт. Витяг з акту виконаних робіт.

Така сама ситуація з сипучими матеріалами. Пісок УКБ закуповувався по ціні 728,064 гривень за кубічний метр – при ціні на ринку до 350 гривень максимум. Щебінь фракцій 10-20 та 20-40 купували по ціні 715,60 – при ринкових пропозиціях до 470 грн. Тротуарна плита «Старе місто» по ціні 415,99 грн. – при можливих  до 250 гривень.

Тобто, навіть первинний аналіз цін на перелічені звичайні матеріали вказує, що переплата в порівнянні з ринковими цінами складає більше 4 мільйонів гривень, що для зручності відображено в таблиці:

Найменування матеріалу Вартість одиниці за ринковою ціною, грн. Закупка
УКБ, грн.
Загальна сума закупки УКБ, грн. Сума переплати, грн.
Пісок річковий 350,00 728,064 2 млн. 439 тис. 1млн. 300 тис.
Граніт сірий 1680,00 3683,58 2 млн. 237 тис. 1млн. 19 тис.
Щебінь 470,00 715,60 1 млн. 261 тис. 468 тис.
Плитка «Старе місто» 250,00 415,99 3 млн. 461 тис. 1 млн. 547 тис.
 

Загальна сума переплати за представлені  матеріали, млн. грн.

 

4млн. 334 тис.

Але крім того закуповувалося ще багато виробів та матеріалів – металеві роздягальні, паркове обладнання, стовпи освітлення, бетон та бетонні плити тощо,  ще на такі самі великі суми.

Окрім завищених цін при покупці матеріалів, фахівці в будівельній сфері бачать також надто великі об’єми.
Перевірити фактичну наявність використаних матеріалів, які не знаходяться на поверхні (зокрема сипучих та бетону) без спеціалізованої експертизи насправді дуже важко, проте в актах виконаних робіт теж є кілька дуже дивних пунктів.

Зокрема, документи стверджують, що під час реконструкції з пляжу було вивезено 6 тисяч 889 тонн сміття, за двома актами на 5 тисяч 484 тонни та 1 тисяча 405 тонн, на загальну суму 1 мільйон 670 тисяч гривень.

витяг з Акту виконаних робіт – на перевезення 5 тисяч 484 тонн сміття.

Тобто, Замовник і Підрядник стверджують, що з тієї території було вивезено більше 110 залізничних вагонів сміття? Попереднє звернення до полігонів утилізації не знайшло підтвердження таких об’ємів. Зрештою, і сама ціна на вивезення в цьому випадку теж суттєво завищена.
Якщо в Запоріжжі на ринку цих видів послуг вивіз сміття коштує 115 гривень за тонну – то з пляжу вивозили за 242 гривні. А це свідчить про те, що заявленому об’ємі переплата складає більше 800 тисяч гривень.

Таким чином, згідно документів лише на різниці в ціні  на об’ємах перевезення та закупівлях матеріалів – переплата складає більше 5 мільйонів гривень.

Влада відреагувала на суспільний інтерес до пляжу, але як?

З початком хвилі суспільного інтересу до цього будівництва міський голова Запоріжжя Володимир Буряк вирішив перестрахуватися та під приводом службового розслідування через «непрацюючий підйомник» відсторонив керівника КП «Управління капітального будівництва» Андрія Бушова від займаної посади, а також звільнив з посади директора департаменту інфраструктури та благоустрою міської ради Віталія Коноваленка.

Втім, цей жест аж ніяк не відповідає наряд запитань щодо наведених фактів безвідповідального використання коштів громади: хто приймав рішення пропускати такі ціни та чи буде реакція правоохоронних органів на майже очевидні зловживання?

А поки місто демонструє нездатність раціонально використовувати можливості децентралізації, продовжує заходити у борги та замість комплексної програми оновлення отримує локальні «покращення» типу «Реконструкції Правобережного пляжу», безпосередньо поруч з яким відбувається руйнування іншої інфраструктури, бо на неї «не вистачає коштів».

фото в 200 метрах від «реконструйованого пляжу»

Чому це важливо?
Так використовувати можливості децентралізації та перетворювати збільшення бюджету в банальний розпил – значить ставити під сумнів ефективність реформи.
Мешканці міста навряд чи зможуть оцінити ефект розвитку, якщо замість повноцінних програм з розбудови та оновлення інфраструктури міська влада влаштовуватиме майже відверті багатомільйонні дерибани, до того ж одночасно беручи позики. Саме через подібні випадки зловживань не збільшується інвестиційна привабливість міста, занепадають або не розвиваються туристичні об’єкти, відповідно не збільшується кількість робочих місць, потерпає малий та середній бізнес.

Саме тому Regionnews обов’язково продовжить аналіз витрат міської влади і на інших об’єктах.

Анастасія Яблонська