Люди, що відпочивають на курортах Азовського моря стали помічати рожеві щіточки на мідіях, яких викидає під час шторму на берег. Це і є личинки рапани – морського делікатесу. Вчені говорять, що в Азовському морі їх незабаром буде дуже багато, пише РІА Мелітополь.

З 2006 року солоність Азовського моря збільшилася в 2 рази з 9 до 15 проміле. Це пов’язано зі зменшенням притоку прісної води з річок в море, і збільшенням припливу вод Чорного моря. Через зміни солоності в Азовському морі збільшилася кількість рапани.

15 років тому вперше рапани помітили в Азовському морі біля Керченської протоки. У цьому місці вода заходила з Чорного моря, плюс скельні породи – ідеальне місце існування для цього морського мешканця. Але далі вони не поширювалися.

– З осолоненням Азовського моря, яке ми зараз все спостерігаємо, з’явилася можливість розмноження рапани. А так як її розмноження личинкове, протягом рознесло личинки по всьому морю. І вони спокійно влаштувалися в північній частині Азовського моря, – говорить Віра Гетьманенко завідувачка лабораторією Інституту рибного господарства і екології моря Державного агентства рибного господарства України.

Личинки можна побачити на мідіях, якими харчуються рапани. Їх повно на березі Бердянська.

А так як в Азовському морі біля рапани немає ворога – морської зірочки, найближчим часом очікується зменшення кількості мідій і збільшення рапани.

Однак розмір рапани в Азовському морі буде менше, ніж в Чорному через те, що солоність нижче і іонний склад води інший. Для побудови раковин в Азовському морі умови гірше. Середній розмір в Азовському морі 8 см в діаметрі, в Чорному – 20 см.