Кілька місяців тому в Запоріжжі вперше презентували нову стратегію інвестування в нерухомість під назвою IBIS. Абревіатура для українців абсолютно нова, а тому потребує детальних відповідей на ряд запитань.  Варто зазначити, за подібною схемою в Україні ще не будували, її розробники зібрали у ній найкращі європейські практики, щоб дати інвестору якомога більше гарантій, а співпрацю організувати максимально відкрито та прозоро. Очікується, що завдяки цьому  підходу партнерські відносини принесуть більше контролю та конструктиву, а значить – більше довіри, яка так необхідна в будівельній галузі. Ця сфера в Україні точно потребує інновацій і благо – вони розпочнуться із Запоріжжя.

Зовсім нещодавно в Запоріжжі анонсували старт будівництва згідно з новою стратегією, тож дехто вже встиг вивчити суть процесу й надійно вкласти свої заощадження в майбутнє. Об’єкт про який йде мова – ЖК «Олександрівськ», він незабаром з’явиться в районі Малого ринку по вулиці Олександрівська, 114. Там вже почалися підготовчі роботи, а як тільки процедура узгоджень та дозволів буде пройденою, в ЖК розпочнуть закладку фундаменту.

Об’єкт, згідно з проектом буде складатися з  дворівневого підземного паркінгу на 84 парко місця, двох поверхів нежитлових приміщень та шести житлових поверхів. Тут передбачені квартири двох типів – 60 смарт квартир площею від 37 до 42 квадратних метрів, та понад 36 кварти VIP класу – від 60 до 100 квадратів. Перша черга будівництва включає в себе планування квартир від найменшої з можливістю створення шикарного простору – квартир з мансардами.

Компанія, яка розробляла проект ЖК «Олександрівськ» – Архітектурна майстерня LUKASHEV architects буде супроводжувати будівництво на всіх етапах. Майбутній власник квартири вже на першому етапі може узгодити з забудовником та архітекторами усі нюанси, починаючи від зміни проекту окремої квартири до її внутрішнього оздоблення. Це дозволить інвестору замовити квартиру ідеально під свої смаки та потреби – хоч дворівневу, хоч з мансардою. Власне ця можливість сьогодні є доволі затребуваною в Запоріжжі, бо ж більшість проектів є стандартними.

Сама архітектура будинку є дещо незвичною для Запоріжжя, але в неї вже встигли закохатися чимало містян – сучасно, стильно, клубно та інноваціно…

Планується, що повністю роботи будуть закінченими  в першому кварталі 2023 року. Тож в інвесторів є достатньо часу для поетапного фінансування майбутнього житла.

То що ж таке IBIS та як з цим працювати на практиці?

Нова європейська стратегія інвестування гарантує захист коштів інвестора на всіх етапах будівництва. Передбачає спрямування коштів виключно на об’єкт, який зафіксовано в договорі. В основі стратегії – співпраця кількох сторін: забудовника – інвестора-банку – страхової компанії.

На першому етапі фінансування гарантії дає страхова компанія, на наступних – банк, він також виконує функцію контролю та буде наділений правом вимагати проміжні документи, які повинні засвідчити завершення будівництва кожного з етапів.

I B I S передбачає три етапи:

Перший етап – підготовчій період протягом якого забудовник оформляє всю необхідну документацію, отримує дозволи, узгодження та експертизи. До цього майбутній власник квартири повинен вступити у кооператив, який офіційно буде представляти інтереси пайовиків протягом будівництва, а в майбутньому управляти будинком, якщо на це буде воля його членів. Після цього інвестор робить перший внесок, який складає 25% від повної вартості. У день отримання першого внеску гроші інвестора застрахують (коштом будівельної компанії, яка буде зводити об’єкт). Таким чином вже на першому етапі нівелюються будь-які ризики для пайовиків.

Другий етап  емоційно легший, тут вже відбувається інтенсивне будівництво. Взаємовідносини замовника та будівельної компанії відбуваються через банк.

Інвестор, згідно із стратегією, відкриває у банку рахунок ЕКСКРОУ, це відносно новий вид зберігаючих рахунків в Україні, який у сфері будівництва застосовують вперше в рамках стратегії I B I S. Рахунок інвестор буде контролювати самостійно та зможе його поповнювати коли зручно.

Концепція захисту коштів інвестора полягає у тому, що банк матиме право перерахувати гроші з рахунку клієнта на рахунок будівельної компанії лише після отримання документів, які засвідчать виконання останнім етапу, що вказаний у договорі. Крім банку, нагляд за процесом будівництва на цьому етапі здійснюється незалежними сертифікованими фахівцями з питань технічного та авторського нагляду. Цей підхід дає гарантії того, що кошти пайовиків будуть спрямованими не на фінансування невідомих їм об’єктів, а саме будівництва тих квадратних метрів, якими володітиме інвестор.

Третій етап – набуття права власності. На підставі контрактів, укладених відповідно до цієї програми інвестор набуває право власності на об’єкт нерухомого майна.

Таким чином нова стратегія ідеально налагоджує фінансову дисципліну і зводить до нуля можливість виникнення конфліктних ситуацій та спорів. Правила гри чіткі та зрозумілі. А перший проект, який стартував в рамках стратегії I B I S (ЖК Олександрівськ) вже найближчим часом зможе практично показати усі плюси та ефективність від її застосування.