Глава НБУ Яків Смолій, який 1 липня написав заяву про відставку сьогодні в Раді повідомив, що цей крок – це протест та червоні лінії. Їх, очевидно центральна влада все ж таки перейшла в стосунках у Національним банком.

“Тиск це антонім для ефективного діалогу. Розмова, де один говорить про економіку та фінанси, а інший лише чує свої політичні інтересу, приречена на поразку. Чи означає моя відставка, що незалежність НБУ вдалося зламати? Ні. Це протест, це сигнал, це попередження, це червона лінія. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні..

Наразі команда правління і кілька тисяч висококласних професіоналів залишаються працювати в НБУ, щоб зберегти макроекономічну і фінансову стабільність. Однак вкрай важливо, щоб їхній роботі припинили заважати. Щоб президент, уряд та політики налагодили ефективну взаємодію із НБУ” – сказав Яків Смолій.

Фінансовий комітет Верховної ради  у відповідь висловив претензії до роботи Якова Смолія на посаді. Натомість МВФ та європейські політики високо оцінили ефективність НБУ при Смолію та подякували за успіхи.  Після усіх виступів та дискусій Рада звільнила Смолія з посади Глави НБУ.