В інтерв’ю інформаційному агентству Укрінформ заступники міністра МЗС Єгор Божок повідомив деякі деталі стосовно продажу запорізького заводу “Мотор Січ”.

Він зауважив, що угода щодо продажу “Мотор Січі” – це приклад ситуації, коли мала спрацювати система контролю за чутливими інвестиціями, коли є стандартна економічна діяльність, але в деяких випадках її потрібно обмежувати з погляду інтересів національної безпеки.

Єгор Божок запевнив – угоду щодо продажу “Мотор Січі” буде завершено з урахуванням інтересів усіх сторін, тож ця ситуація не позначиться на відносинах України з китайськими і американськими партнерами.

Нагадаємо, наприкінці листопада 2019 року директор концерну “Укроборонпром” Айварас Абромавічус заявив, що китайська компанія Skyrizon вже придбала понад 50% акцій запорізького заводу “Мотор Січ”. 21 листопада стало відомо, що Укроборонпром звернувся до Антимонопольного комітету з проханням продовжити розгляд цього питання на два місяці.

15 січня в Антимонопольному комітеті України (АМКУ) на запит Укрінформу повідомили, що наразі не призначили дату розгляду справи щодо продажу акцій АТ “Мотор Січ” китайським компаніям.

13 грудня 2019 року під час спілкування з журналістами почесний президент АТ “Мотор Січ” В’ячеслав Богуслаєв підтвердив, що продав акції підприємства китайській компанії через біржу. За його словами, разом з купівлею акцій китайська сторона зобов’язалася інвестувати в завод протягом двох років 250 млн доларів.

Проти придбання акцій “Мотор Січ” виступали США, стверджуючи, що це сприятиме нарощуванню військових сил Китаю.

ПАТ “Мотор Січ” є одним із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Продукція підприємства постачається у понад 100 країн світу.