Нещодавно у Польщі на розгляд були прийняті поправки до закону про переривання вагітності – думки розділилися на “за” і “проти”.
Польща широко відома як європейська країна, в якій діє один з найсуворіших законів про переривання вагітності. Польські жінки вже не вперше виступають проти закону про повну заборону абортів і кримінальної відповідальності за них – в 2016 році проводилась акція протесту, більше відома як Чорний понеділок – активісти та активістки ділилися особистим досвідом і проводили масові демонстрації, в результаті чого рішення про посилення закону було тимчасово відкладене.


У квітні цього року активісткою Кайєю Годек був запропонований цивільний проект «Зупинити аборт». 15 квітня Сейм прийняв його на розгляд.
Метою даного законопроекту є внесення правок до чинного закону про аборти 1993 року – а саме про офіційне виключення з нього можливості переривання вагітності в разі серйозних і невиліковних захворювань у плода. Нагадаємо, що до цього в Польщі були дозволені аборти лише в наступних випадках – якщо у плода виявлено проблеми зі здоров’ям, якщо життя або здоров’я жінки знаходиться під загрозою і якщо вагітність стала результатом зґвалтування. Ситуація ускладнюється тим, що влада планує також скасувати основи статевого виховання в школах. Оскільки аборти на вимогу в Польщі не проводяться, жінки все частіше їдуть для цього за кордон.
На першому читанні Сейм Польщі прийняв поправки до цього закону, після чого вони були передані в Комісію соціальної політики та сім’ї.
“Майже мільйон людей в кінці березня втратили роботу, 15 тисяч підприємств збанкрутували, люди вмирають, вся Польща шиє маски, а влада займається забороною абортів… замість того, щоб допомагати людям, підприємствам та службі охорони здоров’я”, – сказала в інтерв’ю польському “Ньюсвік” правозахисниця Марта Лемпарт.
Дитячий омбудсмен Миколай Павляк заявив, що «право жити і визначати, коли це життя починається, вже визначено», а Кая Годек закликала прийняти закон якомога швидше. Крім того, Годек додала, що, на її думку, «аборт набагато гірше, ніж коронавірус».
Проти цієї ініціативи виступили численні правозахисники, вважаючи це порушенням прав жінок, їх підтримали лідерка партії “Твій рух” Барбара Новаца і депутатка Каміла Гасюк-Піховіч. Також свою позицію висловила кандидатка на президентський пост, політикеса Малгожата Кидава-Блоньска : “Жінки повинні жити гідно. Я не прихильниця абортів, але я рішуча противниця посилення цього законопроекту і позбавлення права вибору.”
За словами іншого кандидата в президенти, Кшиштофа Босака, “зараз поганий час, щоб боротися з усім, крім боротьби з епідемією і економічною кризою”.
Варто зазначити, що у країнах, де переривання вагітності заборонено, не спостерігається поліпшення демографії, але практикуються так звані “підпільні аборти” з використанням підручних засобів і в невідповідних для цієї процедури умовах без участі лікарів – це призводить до високого рівня ускладнень, смертності серед жінок, відмови від дітей та суїцидів. Прикладом наслідків законодавчих заборон абортів став досвід СРСР з 1936 по 1955 рік і Румунії з 1966 по 1989 рік. За даними ВООЗ, підпільні аборти щорічно забирають життя 47 тисяч жінок.
У нинішніх умовах карантину жінки також продовжують боротися за право розпоряджатися своїм тілом і своїм подальшим життям – вони висвітлюють дану проблему і протестують на Інтернет-платформах та у соціальних мережах, не маючи можливості організувати страйк. Тим не менш, деякі протестуючі все ж зібралися під будівлею польського Сейму з плакатами у руках, перебуваючи на необхідній відстані один від одного – там же знаходилася і поліція, яка пообіцяла стежити за безпекою під час пандемії.
Ситуація не пройшла повз увагу іноземних ЗМІ. Рішення уряду Польщі щодо посилення закону про аборти спричинили хвилю обурення у світі та по всій країні – від імпровізованого пікету з декількох десятків автомобілів в центрі Варшави до того, що багато людей почали вивішувати на своїх вікнах і балконах плакати з вішалками та чорними парасольками – символами протесту. Інший найбільш відомий і важливий символ проти нового закону, що з’явився в Інтернеті – зображення червоної блискавки.

Софія Кінік