Написані різними людьми, в різному стилі, але в центрі кожної – бажання зробити місто кращим.

На сайті електронних петицій Запоріжжя є чимало пропозицій, гідних уваги. Підтримати добрі наміри може кожний городянин.

Для цього потрібно зареєструватися на сайті, обрати петицію, в якій міститься гарна, на Вашу думку, ідея та натиснути кнопку «Підтримати електронну петицію». Після цього з’явиться можливість скасувати підпис. Ви також можете поширювати петиції у соціальних мережах.

Ось декілька непоганих пропозиції, які Ви можете підтримати:

  1. Привести до ладу фасади будинків на проспекті.

Автор цієї петиції пропонує прибрати незаконне скління і розширення балконів на будівлях, що мають історичне та архітектурне значення, адже саме це чи не найбільше спотворює фасад будинків і псує зовнішній вигляд проспекту.

Посилання: https://ep.zp.gov.ua/uk/petitions/pryvesty-v-poryadok-fasad-domov-na-prospekte-sobornom-ubrat-nezakonnoe-osteklenye-y-rasshyrenye-balkonov.

  1. Припинити «стригти під нуль» газони міста.

Автор цієї і багатьох інших петиції Віталий Бесчасний пропонує переглянути процес «подстрігання» газонів. Він пише: «Як показує практика минулих років, процес догляду за газонами і прибудинковими територіями перетворюється в нещадне винищення всього зеленого і перетворення міської території в жовто-сіру, курну пустелю». Віталій Бесчасний зауважує на тому, що газон викошується з недотриманням вимог, а це призводить до порушення всієї малої екосистеми.

«Таким чином, в посушливий період відбувається висихання і вигорання залишків рослинності і вже в липні-серпні колись славнозвісне своїми зеленими пейзажами Запоріжжя, зустрічає мешканців і гостей міста похмурим, пустельним ландшафтом.

Ситуація ускладнюється з кожним роком. Інакше як шкідництвом такі дії комунальних підприємств, керуючих компаній, ЖЕКів та ОСББ – не назвеш».

Посилання: https://ep.zp.gov.ua/uk/petitions/krsp-zelenstroj-y-kp-tytan-prekratyt-strych-pod-nol-gazon-goroda-zaporozh-ya.

  1. Встановити фандомати (автомати по прийому пляшок).

У центрі цієї петиції знаходиться цікава ідея, що втілена владою та підприємцями чи не кожного Європейського міста – встановлення автоматів на мережевих магазинах або супермаркетах, які б приймали використані пляшки.

У якості винагороду за кожну пляшку, згідно з ідеєю автора, людина отримуватиме бонус – купон в магазині, гроші або щось інше. Підприємці ж таким чином зможуть привернути увагу до свого магазина.

Автор петиції зауважує на тому, що таке рішення допомогло б зберегти екологію міста.

Посилання: https://ep.zp.gov.ua/uk/petitions/napravyt-supermarketam-y-setev-m-magazynam-zaporozh-ya-predlozhenye-s-rekomendatsyej-ustanovyt-fandomat-avtomat-po-pry-mu-but-lok.

  1. Видновити курсування водного пасажирського транспорту.

Автор петиції пропонує відновити курсування водного пасажирського транспорту по річці Дніпро та встановити плавучі причали в місцях, визначених владою.

Ця ідея має сенс, адже через карантин змінився графік перевезень пасажирів, городянам стало складніше добиратися на інший берег Дніпра.

До того ж, як відомо, ризик захворіти на коронавірус на відкритому просторі з активною циркуляцією повітря є меншим, тож водний транспорт був би непоганою альтернативою і з цих міркувань.

Посилання: https://ep.zp.gov.ua/uk/petitions/vidnovlennya-kursuvannya-vodnogo-pasazhyrs-kogo-transportu.

  1. Встановити стелу на честь переможців «Російської весни» в Запоріжжі.

У цій петиції пропонується створити стелу на честь тих, хто зупинив «Російську весну» в Запоріжжі. Автор нагадує: «На цьому місці 13 квітня 2014 року відбулася так звана «яєчна неділя» – мітинг сепаратистів, який патріоти закидали яйцями та борошном. Цією знаковою подією в нашому місті була остаточно зруйнована кремлівська надія на створення «Запорізької народної республіки» – ЗНР».

Посилання: https://ep.zp.gov.ua/uk/petitions/vstanovyty-stelu-na-chest-peremozhtsiv-rosijs-koyi-vesny-v-zaporizhzhi.

  1. Відновити можливість проведення партнерських пологів.

Авторка петиції закликає змінити правило, що з’явилось у зв’язку з епідеміологічною обстановкою у країні – заборону на проведення партнерських пологів. Вона зауважує на тому, що це є вкрай важливим як для вагітної, так і для її чоловіка.

Посилання: https://ep.zp.gov.ua/uk/petitions/vozobnovyt-provedenye-partn-rskykh-rodov.

  1. Відновити освітлення на вул. Автопарковій.

Чимало петицій присвячено невеликим проблемам, як-от відновлення освітлення. Вирішення цих питань сприяє запобіганню злочинів та позбавленню запоріжців від різного роду незручностей.

Посилання: https://ep.zp.gov.ua/uk/petitions/osveschenye-ul-avtoparkovaya.

  1. Відремонтувати фонтан.

Така проста за змістом і втіленням ідея має своє місце серед серйозніших петицій. Автор просить відремонтувати фонтан, розташований біля будинку, що має архітектурне значення на проспекті Соборному, 175.

Посилання: https://ep.zp.gov.ua/uk/petitions/vidremontuvaty-garnyj-fontan-u-dvori-prospekt-sobornyj-175.