Важливе стратегічне підприємство “Іскра”, яке локалізується в Запоріжжі може припинити свою діяльність. Зараз там працює близько 2500 запоріжців, але роботу заблоковано Міністерством оборони України.

Станом на сьогодні заборгованість Міноборони перед підприємством за ряд виконаних завдань складає 55 мільйонів гривень. Щоб їх не виплачувати у міністерство знайшло папірець 2005 року і сьогодні них шантажує керівництво “Іскри”. Відсутність виплат по держпрограмі може призвести до зупинки всіх розробок заводу в сфері оборони країни.

Детально про те, що заараз відбувається на заводі “Іскра” написав відомий журналіст, редактор  видання Ценхор.НЕТ Юрій Бутусов.

Він зокрема пише:

Нерозміння, халатність, саботаж чи допомога? Міноборони заблокувало роботу НПО “Іскра”: під загрозою знищення програми радара ПВО 80К6КС1, наявність колективу в 2500 чоловік, побудова радара артилерійської розвідки “Зоопарк-3”.

Критична ситуація на державному науково-виробничому об’єднанні “Іскра” в результаті незрозумілої халатності Міноборони України. Вийшли всі строки фінансування програми радарів 80К6КС1 – це мобільний радар обнародування зенітно-ракетних дивізіонів, це один із ключових ланцюжків роботи ПВО. Фінансування передбачено усіма оборонними програмами і Держоборонзамовленнями. Але, грошей немає. Тільки за цією програмою борг міністерства оборони перед “Іскрою” становить 55 мільйонів гривень. На підприємстві 2500 співробітників, і відсутність виплат зробила неможливою виплату заробітних плат.

Міноборони пропонує “Іскрі” добровільно відмовитися від виплати передбачених за договором коштів. А щоб переконати керівництво підприємства у доцільності відмови від виплат, Міністерство Оборони знайшло якусь давно прострочену заборгованість 2005 року. На сумму в 5,8 мільйона гривень.

З цього часу змінилося багато урядів. По цих боргах вже написані томи переписок, змінилися керівники, почалася війна, були підписаними і виконаними державні програми. Але, щоб шантажувати підприємство хтось неполінувався, знайшов старий папірець, щоб паралізувати роботу одного з небагатьох, що залишилися підсприємств у сфері радіолокації, щоб “віджати” закладені в бюджеті кошти.

Через цю, начебто заборгованість не виплачується аванс на виробництво інших радарів.

Слів немає…Зрив державної програми призведе до зупинки роботи підприємства й по інших проектах. Зокрема, по одній із  ключових для нашої оборони розробки радарів артилерійської розвідки “Зоопарк-3” та всі інші перспективні розробки в сфері оборони.

Як можна наносити такий великий удар крупнішому виробнику радарів в Україні?…