Після введення карантину перед українцями постало багато викликів, які можуть негативно позначатися, у тому числі, на інтимному житті. Для прикладу, на деяких форумах відвідувачі пишуть, що в їхньому житті стало забагато сексу. На роботу ходити не треба, майже весь день доводиться сидіти вдома, ось і привід приємно зайняти свій час.

Або навпаки. Один з найбільших порносайтів відкрив безкоштовний доступ до преміум-акаунтів всіх країн. Користувачі витрачають години для перегляду порно. «Добрі наміри» можуть вилитися у великі проблеми, наприклад –  залежність від порно.

Говоримо сьогодні з експертом – яку загрозу несе нестача сексу або його надто велика кількість.

Наш співрозмовник – лікар сексопатолог-андролог Ігор Радевич. Загальний стаж роботи близько 30 років. Останні 22 роки працює в «Херсонському обласному центрі планування сімї, сексології та репродукції людини». Проводить приватні констультації,на у тому числі онлайн.

Трохи термінології

– Чим відрізняється сексолог від сексопатолога?

Раніше (мається на увазі до розпаду СССР, уточнює лікар) термін сексолог та сексопатолог дійсно відрізнявся. Вважалося, що сексолог – спеціаліст в області дослідження людської сексуальності, її норм і відхилень, поведінці, відносин між статями. Ним міг бути фахівець з психології або гуманітарною освітою. Сексопатолог займається діагностикою та лікуванням сексуальних відхилень у чоловіків і жінок, сексуальної дисгармонії, статевих відхилень (девіацій, уточнення лікаря). Але лікарською спеціальністю вважалося лікар-сексопатолог.

У пострадянському просторі цей розподіл вже не такий чіткий. У деяких країнах виникла спеціальність лікаря-сексолога, в інших залишилася лікаря-сексопатолога. Людям без медичної освіти досить складно розрізнити ці поняття. Якщо потрібно потрапити саме до лікаря – в першу чергу запитуйте наявність медичного диплома та сертифіката по сексології (сексопатології, прим. авторки).

– В якій ситуації варто записуватися до сексолога?

Якщо мається на увазі саме лікаря (сексолога, сексопатолога прим. авторки) – це перш за все сексуальні розлади чоловічої і жіночої сфери. Причини можуть бути різні. У чоловіка – розлади ерекції, сім’явиверження, лібідо, оргазму. У жінок аноргазмія, фригідність, гіперсексуальність, вагінізм, болі під час статевого акту. Перераховувати можна довго.

– З якими проблемами найчастіше звертаються пацієнти?

В моїй практиці це близько 80% чоловіків з проблемами, які я вже згадував, та близько 20% жінок, з тими ж симптоми, що перераховував. Рідше звертаються юні пацієнти з порушенням статевого дозрівання хлопчиків, дитячої мастурбації.

– В якому випадку походи до сексшопу та бесіди з друзями дієві у розв’язанні проблеми?

Поради друзів, консультантів сексшопу мають місце, коли пара трохи охолола один до одного, хоче поекспериментувати. У такому випадку застосування певних девайсів може покращити та урізноманітнити сексуальні відносини. Враховуючи, що за наказом МОЗ ставка лікаря сексопатолога визначена на 250 тисяч гривень, зрозуміло, що фахівців для всіх пар, які переживають незначні труднощі, не вистачить.

Водночас треба розуміти, що проблеми у статевих стосунках можуть мати різні причини, і дуже серйозні. Тому не варто захоплюватися експериментами. Коли проблема не вирішується – звертайтесь до фахівця, сама вона не зникне.

Безпосередньо про секс

– Яку роль відіграє секс в житті людини, а також відносинах між двома людьми?

Безумовно секс грає важливу роль в житті людини. Позитивний вплив регулярного статевого акту описаний в багатьох дослідженнях. Це стосується практично всіх наших систем організму — нервово-психічної, серцево-судинної, опорно-рухової, ендокринної. Але це дієво тільки, коли люди кохають один одного. «Спортивний інтерес» – не сприяє поліпшенню роботи організму.

Чув думку, що чим більше сексуальних контактів з різними партнерами/партнерками, тим корисніше для здоров’я. В моїй практиці це твердження часто спростовувалося.

Скажу більше. Секс не завжди визначає тривалість життя і гармонії відносин в парі. З роками він може стати нерегулярним, проте це не означає, що пари одразу розходяться. На перше місце виходять емоційні почуття партнерів – культивована роками любов, підтримка, турбота одне про одного.

Секс не є розв’язанням всіх проблем. Регулярні статеві акти не гарантують вам довголіття, або не скріплять пару. Це досить довга тема, вона потребує роз’яснення не лише сексопатолога, але й психолога.

– Що гірше, відсутність сексу чи навпаки, «понаднормова» присутність?

На мій погляд надмірна сексуальна активність гірше утримання. Якщо це активність між постійними партнерами, то з роками вона слабшає у всіх. Нестриманість зберігається тільки у нерозбірливих людей, які прагнуть тимчасового задоволення. У своїй практиці я зустрічав багато таких «статевих гігантів», які в молоді роки шукали безліч пригод. Але перебуваючи ще в середньому віці вже втратили статеву силу.

Якийсь час я жив серед Афонських ченців. У них було менше проблем з сечостатевою системою при тривалій стриманості, ніж у моїх пацієнтів, які нерозбірливо ставилися до пошуку партнерів/партнерок.

– Існує норма скільки за тиждень людина має займатися сексом?

Існують умовні норми, і вони відрізняються у різних дослідників. Людська сексуальність дуже індивідуальна. Найкраще прислухатися до своїх потреб. Комусь потрібно 1-4 рази на тиждень, а когось влаштує раз на місяць. Має значення вік, статева конструкція (темперамент, уточнення лікаря), супутні захворювання, почуття та інше. Потрібно прислухатися до свого організму і враховувати потреби партнерки/партнера.

– Кому більше потрібніший секс жінкам чи чоловікам?

Чоловіча сексуальність як правило сильніша — це пов’язано з тим, що рівень тестостерону (чоловічого статевого гормону, уточнення лікаря) у чоловіків вище. Але є й винятки. Повернуся до поняття статевої конституції. Буває що у деяких жінок вона вище ніж у чоловіків. У цьому випадку потреба у них буде вище. З фізіологічної точки зору важливо, щоб сексуальні відносини приносили задоволення обом партнерам. Тоді секс справді корисний.

– До чого може призвести відсутність сексу?

Насправді відсутність сексу не несе загрози для здоров’я. Поки немає таких грунтовних тверджень, які на 100% доводять, що утримання загрожує організму. Я вже розповідав про історію Афонських монахів.

– Які проблеми з сексом можуть виникнути у людей під час карантину та після нього?

Думаю, особливо карантин з фізичної точку зору, не має викликати розладів з сексом. Якщо враховувати психологічні компоненти – безумно, стрес та переживання можуть надати негативного впливу на статеві відносини. Все залежить від конкретної ситуації, клімату в сім’ї, взаємопідтримці, любові. Якщо все це є, відповідно, сексуальні відносини не постраждають. В іншому випадку карантин може вплинути, проте він не є вирішаючим фактором. Проблема глибше.

– Секс-іграшки можуть замінити сексуального партнера/партнерку?

Можуть. Якщо в людини бажання виключно досягти сексуальної розрядки. Та питання наскільки? Звикання може призвести до розладів, які в майбутньому треба буде вирішувати зі спеціалістами.

Інший момент, коли ми говоримо про людей з інвалідністю, у яких немає можливості в даний конкретний момент, жити повноцінним життям. Тоді це можна розглядати, як заміну партнера/партнерки. Повторююсь, все дуже індивідуально.

– Мастурбація – відхилення чи вихід з ситуації, коли поряд немає партнера/партнерки?

Мастурбація існує різна. Від підліткової, до нав’язливої. З медичної точки зору, мастурбація за відсутності партнера/партнерки не несе шкоди для здоров’я. Однак вона може перетворитися в залежність, коли людині складно побудувати здорові стосунки з іншими.

Останнім часом бачу, що ця проблема стає масштабнішою. Все частіше на сайтах, де я консультую, молоді люди розповідають про залежність від порно та мастурбації, яка потребує реабілітації такої ж, як алкогольна чи наркотична.

– Зараз багато людей захоплюються порно, при цьому знаходячись в парі. В які проблеми це може вилитися в майбутньому?

Ця проблема стала дуже актуальною. Досить часто надходять запитання від жінок, чиї партнери надають перевагу перегляду порно і мастурбації звичайним статевим контактам. Це призводить до сексуальної дисгармонії, охолодженням відносин між партнерами, труднощами в досягненні сім’явиверження або погіршення якості ерекції у чоловіків. Звикаючи до певного виду стимуляції і частій зміні візуальних образів під час перегляду порно і мастурбації, чоловік вже не може отримати цього під час звичайного статевого акту. Звичний образ партнерки є для нього вже не таким яскравим й збудливим. Тому не рідко чоловіки під час статевого акту додатково дивляться порно, щоб отримати потрібне сексуальне збудження.

У наступній публікації розкажемо разом з експертом про залежність від порносайтів та шкоду/користь для стосунків детальніше. 

Бесідувала Оксана Щербина