Заступник Міністра охорони здоров’я та головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що в Україні очікується зростання кількості заражених коронавірусом COVID-19.

Станом на сьогодні число інфікованих щоденно збільшується в середньому на три сотні. З цією кількістю хворих українська медицина справляється без проблем.  Станом на ранок 12 квітня  офіційно підтверджено 2 777 випадків коронавірусної хвороби, померло 83 особи, а це 3% від заражених, що є значно нижчим показником, а ніж в багатьох інших країнах Європи. З усієї кількості виявлених випадків госпіталізації потребують менше половини осіб. Так, станом на ранок 12 квітня в лікарнях перебуває 1100 із загальної кількості тих, хто зараз хворіє.

Втім, поширення COVID-19 в нас розпочалася значно пізніше і точну статистику поки робити зарано.

Віктор Ляшко  переконаний, при 2% інфікованого населення українська медицина впорається із потоком хворих безболісно. Це якщо необхідність шпиталізувати буде у менш ніж половини заражених.  А от 10% зараженого населення достатньо для того, щоб у медицині можливо розпочався колапс.

За нашими розрахунками, при 2% інфікованого населення наша система охорони здоров’я безболісно впорається з тією кількістю хворих, які будуть доправлені у відділення інтенсивної терапії. Якщо ж буде 10% і більше, то можливий колапс медичної системи, – якщо ми не розтягнемо ці 10% у часі”, – сказав Ляшко.

Зараз очікується суттєве зростання кількості виявлених випадків коронавірусної хвороби. Цьому буде сприяти зміна алгоритмів тестування, оскільки відтепер в Україні тестують усіх хворих на пневмонію, всіх людей з гарячкою і всіх контактних осіб.

Раніше Віктор Ляшко повідомив, що піку захворювання в Україні може не бути в принципі через карантинні заходи на ранньому етапі та потепління.