Сьогодні під час брифінгу голова Запорізької ОДА Віталій Туринок розказав про ситуацію з поширенням коронавірусної хвороби в області. Він також повідомив про умови  в яких працюють запорізькі медики та готовність лікарень.

В області, за словами чиновника, сьогодні підготовлено 679 ліжок для людей з COVID-19. Пацієнтів із коронавірусом направляють у лікарні першої черги – обласну інфекційну лікарню та лікарні у Мелітополі, Бердянську, Дніпрорудному та Пологах.  Основною лікарнею, яка бореться з вбивчим вірусом у Запоріжжі є Обласна інфекційна лікарня. Нещодавно стало відомо, що вона неготова до важких хворих і є проблема з забезпеченням кисню для людей, які потребуватимуть підключення до апаратів ШВЛ. Віталій Туринок запевнив, що саме зараз у обласній інфекційній лікарні робиться розводка кисню. До кінця тижня будуть оснащенні 20 ліжко-місць, а через тиждень – загалом 40, до яких можна підключити апарати ШВЛ. Поки в лікарні підключено чотири апарати ШВЛ. Наразі в області є один паієт з коронавірусом, якого підключили до апарату ШВЛ. Заглом заражених 44 особи, 6 вже одужали та повернулися з лікарень додому.

Голова Запорізької ОДА також повідомив, що відомство не закупало апарати ШВЛ коштом бюджету, натомість є домовленість із місцевими бізнесменами, вони обіцяють придбати для клінік області 18 апаратів. Їх поставка має відбутися в другів половині квітня. На цій інформації наголосив чиновник вочевидь через те, що в мережах активно обговорювали, що ОДА закупила апарати ШВЛ за завищеними цінами, тобто з відкатами. Туринок запевнив, що ОДА не проводила тендери стосовно цього в принципі.

Чиновник також підтвердив, що є проблема з медичним персоналом, щоб її вирішити в ОДА вигадали графіки.

“Розробляються графіки відрядження медичних фахівців до тих закладів, які потребують додаткової допомоги. Це не примусова міра! З місцевих бюджетів планується преміювання у розмірі 300% для медичних працівників, що працюють із пацієнтами, хворими на коронавірус. Загалом наші лікарні забезпечені захисним обладнанням, костюмами, засобами захисту на місяць” – відзначив Віталій Туринок.

Голова ОДА наголосив, щотижнево до закладів охорони здоров’я області надходить гуманітарна допомога з різних джерел, щоб допомогти пацієнтам з СOVID-19 та лікарям. На цьому тижні очікується доставка великого вантажу від Фонду Р. Ахметова із 30 тисячами експрес-тестів. Усі вони будуть розподілені між медзакладами регіону.

В Запорізькій області є три міста (Запоріжжя, Мелітополь, Бердянськ), які визнано територією карантинної зони. Саме тому на в’їздах та виїздах в міста будуть працювати 14 карантинних контрольно-пропускних пунктів.