У рахунках на оплату житлово-комунальних послуг за березень, які українці отримають у квітні, з’явиться окремий рядок із внесками за обслуговування загальнобудинкових лічильників тепла і гарячої води.

Середній розмір внеску становитиме близько 30 грн/квартал. Вартість зазначеної послуги, відповідно до закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», була видалена з тарифу на опалення і гарячу воду і зазначатиметься в рахунках окремо.

Таку інформацію надали у КП “Київтеплоенерго”  із зауваженням, що нововведення запроваджене в усіх містах України Законом «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22.06.2017 № 2119-VIII. Закон виключає витрати на встановлення, повірку та ремонт будинкових приладів обліку з тарифу.
У рахунках на оплату послуг інформація про розмір внеску, який необхідно сплатити, зазначається окремим рядком. Плата за обслуговування нараховуватиметься чотири рази на рік – раз у квартал. Розмір внесків для кожної будівлі затверджений розпорядженням КМДА від 24.12.2019 № 2244.

Нововведення не стосуватиметься індивідуальних приладів обліку в квартирах.

«На сьогодні близько 90% будинків Києва оснащені будинковими лічильниками тепла. «Київтеплоенерго» забезпечує постійний моніторинг їх технічного стану та вчасне усунення недоліків роботи є запорукою коректних нарахувань. До законодавчих нововведень внески за технічне обслуговування приладів обліку кияни сплачували у структурі тарифу на тепло. Відтепер внески виключені з тарифу й сплачуються клієнтами окремо», — зазначив Костянтин Лопатін, директор СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго».

У середньому обслуговування лічильника коштуватиме приблизно 10 грн на місяць або близько 30 грн — у квартал. Розмір внеску залежить від трьох факторів:
–  типу лічильника;
–  планових витрат на його обслуговування. Вони передбачають: огляд, опломбування/розпломбування, періодичну повірку та ремонт приладів обліку;
–  кількості квартир у будинку.