У сьогоднішньому зверненні до українців Президент країни Володимир Зеленський традиційно розказував про поширення коронавірусної хвороби та взивав до відповідального сприйняття ситуації.  Окрім іншого він розкритикував дії міського голови Запоріжжя Володимира Буряка у частині відмови зупиняти деякі види міського громадського транспорту через впровадження більш жорстким умов карантину в країні. Він зокрема попередив мера Запоріжжя, що його дії вже оцінюють СБУ та МВС.

На постанову Кабінету міністрів України від 02 квітня 2020 р. № 255 Володимир Буряк відреагував наступним чином:

Отримав від вас дуже багато повідомлень з приводу роботи громадського транспорту в Запоріжжі з понеділка.

Так, дійсно, за інформацією Міністерства охорони здоров’я, рекомендовано заборонити роботу транспорту, окрім трамваїв і тролейбусів. Розумію, що така вимушена міра певно правильна. Але! Водночас я знаю, що медикам, комунальникам, працівникам магазинів, аптек і взагалі тим, хто не має змоги працювати дистанційно, потрібно якось добиратися на роботу.

Тому, порадившись із юристами, я прийняв наступне рішення – завтра весь громадський транспорт виходить на маршрути! Керуюся Постановою Кабінету міністрів України від 02 квітня 2020 р. № 255.

Ще раз: завтра великі автобуси, маршрутки, трамваї та тролейбуси будуть працювати, як і раніше. Але, звертаю вашу увагу, що в транспорті можна знаходитися виключно в масці чи респіраторі. Закликаю всіх не виходити з дому без крайньої потреби!

Якщо Кабінет міністрів видасть нову постанову – будемо збирати штаб та оперативно приймати відповідні рішення.

Про всі зміни буду одразу ж інформувати вас на своїй сторінці в «Фейсбуці».

Сьогодні Зеленський відповів.

Варто зазначити, стосунки центральної влади та міських голів обласних центрів останнім часом загострюються, в основному через обмеження доходів громад, яке було досягнуто в умовах реалізації реформи децентралізації.

Що відбулося сьогодні – продовження війни чи конструктивні зауваження глави держави. Іншого варіанту як дати правову оцінку обох сторін просто немає.

Аналіз ситуації зробили фахівці Поданково-митного юридичного бюро, які зараз, у тому числі займаються захистом прав українців, які були порушеними через карантинні заходи.

Правовий аналіз фрагменту відеозвернення Зеленського 07.04.2020 щодо начебто порушення Запорізьким міським головою В. Буряком постанови Уряду про боротьбу з COVID-19 шляхом запуску громадського транспорту.

Цитата починаючи з 3-ї хвилини 08 секунди: “Хочу звернути увагу на ситуацію, коли мер, наприклад, Запоріжжя, порушує постанову Уряду і запускає в місті громадський транспорт. Ці дії вже отримали реакцію Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ…”

1. Очевидно, мова йде про постанову КМУ № 255 від 02.04.2020, якою викладено в новій редакції постанову КМУ від 11.03.2020 № 211 “Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”

В цій постанові КМУ справді забороняються (але не з 06.04.2020, а з 04.04.2020), крім іншого, міські пасажирські перевезення автобусами та маршрутними таксі

Але у підпункті 9 пункту 2 цієї ж постанови передбачено виключення із зазначеного правила, яке звучить так:

“крім перевезення… працівників закладів та установ незалежно від форми власності, які забезпечують охорону здоров’я, продовольче забезпечення, урядування та надання найважливіших державних послуг, енергозабезпечення, водозабезпечення, зв’язок та комунікації, фінансові та банківські послуги, функціонування інфраструктури транспортного забезпечення, сфери оборони, правопорядку та цивільного захисту, об’єктів критичної інфраструктури, які мають безперервний промисловий цикл, за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно, в межах кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів в міському електричному (трамвай, тролейбус) та АВТОМОБІЛЬНОМУ ТРАНСПОРТНОМУ ЗАСОБІ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ РЕГУЛЯРНІ ПАСАЖИРСЬКІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ НА МІСЬКИХ МАРШРУТАХ”

Тобто текст постанови, забороняючи міські пасажирські перевезення автобусом та маршрутним таксі для звичайних громадян, не дозволяє їх заборонити для величезної категорії інших громадян

Як відділити одних від інших, і хто це повинен робити, постанова не розкриває

До того ж міський голова навіть за бажання нічого “запустити” не може, оскільки, по-перше, на це в нього немає одноосібних повноважень за законом про місцеве самоврядування, по-друге, регулярні пасажирські перевезення автобусами та маршрутними таксі в Запоріжжі раніше не зупинялися

2. Ані до компетенції СБУ, ані до компетенції МВС не належить “реакція” на можливі порушення правил карантину. Хіба що за певних умов повноваження щодо складення протоколів про адміністративні правопорушення та внесення відомостей про кримінальні правопорушення до ЄРДР мають посадові особи органів Національної поліції України

Взагалі, це порочна практика нашої держави, коли органи СБУ “реагують” на все підряд: розслідують “не свої” статті злочинів, які кримінальний процесуальний закон відносить до підслідності інших органів, перевіряють якісь обставини без внесення відомостей до ЄРДР, контролюють законність тощо…

Саме в ліквідації цих КГБ-шних практик полягає вкрай необхідна реформа СБУ

Судячи з проаналізованого відео Зеленського, саме в цьому напрямку ми і рухаємося…

Наостанок – порівняйте

На сайті Кабінету Міністрів України документ опубліковано як “постанова” (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrm020420ayini-vid-11-bereznya-2020-r-211)

На сайті Верховної Ради України цей самий документ оприлюднений як “розпорядження” (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/255-2020-п)

Постанови і розпорядження КМУ – зовсім різні документи

Додати немає чого, нехай СБУ реагує…