Сьогодні, 3 квітня, під час позачергової сесії Запорізької облради директорка Департаменту охорони здоров’я Вікторія Клименко повідомила, що з 15 квітня коронавірус COVID-19 буде прогресивно поширюватися в регіоні. За її підрахунками захворіють понад 8 тисяч мешканців області, з них 30-35% потребуватимуть госпіталізації. Приблизно 10% заражених, за словами Вікторії Клименко можуть померти, з 8 тисяч 10% складає 800 осіб. Вона наголосила, що це суто математичний підрахунок, до уваги бралися  люди, які знаходяться в зоні ризику, таких в області дуже багато.

Втім, усвідомлюючи що сьогодні відбувається в запорізькій медицині, слова посадовиці можна вважати дуже оптимістичними. Приблизно тиждень тому в мережах почали обговорювати масові звільнення медиків з лікарень, а кілька днів тому це підтвердив один з депутатів облради.  Інформація виявилася правдивою.

Люди звільняються через відсутність засобів захисту, велике навантаження та низькі зарплати. Більше того, в другому півріччі заробітні плати взагалі немає з чого платити, про це ми писали окремо.  

Першочергове надання медичної допомоги пацієнти, хворі на коронавірус COVID-19, отримуватимуть в «Обласній інфекційній клінічній лікарні» Запорізької облради. Медзаклад оснащений 4 одиницями апаратів штучної вентиляції легень. Про це журналістам Регіонньюз повідомили в департаменті охорони здоров’я Запорізької ОДА відповідаючи на інформаційний запит.


Журналісти Регіонньюз надіслали також інформаційний із  запитанням, скільки медиків працювало з початку року та чи були звільнення у період дії карантину.

У відповіді вказано, що станом на 1.01. 2020 року в «Обласній інфекційній клінічній лікарні» працювало 311 осіб. В період з 16.03.20020 до 27.03.2020 звільнилося 10 осіб. Це означає, що практично щодня лікарня втрачає 1 медика. Якщо динаміка не буде спадати, то до 15 квітня може звільнитися ще 15 медиків. Пік епідемії, за підрахунками Вікторії Клименко повинен тривати 3 тижні, чи буде до цього часу кому лікувати хворих? Та чи не зляжуть медики самі через відсутність засобів належного захисту медперсоналу.

Бережіться,  схоже це єдине, що може нам з вами допомогти.

 

Фото:Олени Каптюх

Оксана Щербина