Поки МОЗ розмірковує над тим безпечні чи ні продуктові ринки у час поширення коронавірусу, вінницькі медики вже розробили власний алгоритм лікування заражених.

З часу появи перших підтверджених випадків інфікування COVID-19 в Україні МОЗ не змогло затвердилти офіційний протокол лікування, тобто схему, згідно якої мають діяти медики всієї країни.  Вінницькі лікарі його розробити та навіть офіційно затвердили.

Про це повідомили в департаменті охорони здоров’я Вінницької обласної адміністрації.

Лікарка-інфекціоністка Лариса Мороз розповіла на чому він базується. 

Вона зазначила, що нині у світі немає єдиного протоколу лікування хворих на коронавірус, тому кожна країна має свій протокол. Не дочекавшись центрального протоколу, у Вінниці розробили свій – заснований на китайському, італійському, іспанському, американському та корейському досвіді. Протокол розробила кафедра інфекційних хвороб Вінницького національного медуніверситету, він офіційно затверджений на рівні Міністерства охорони здоров‘я.

Це медикаментозне лікування ще до етапу застосування апаратів штучної вентиляції легенів. Як зазначила Лариса Мороз, для лікування використовують групу протималярійних препаратів, а також препарати, які застосовують при лікуванні СНІДу, оскільки в склад генома вірусу Covid-19 входить частина генома вірусу імуннодефіциту людини.