Вчора ми повідомляли про першу смерть від COVID-19 на Тернопільщині.

Там від вірусу помер 68-річний чоловік з Монастириська. Він став джерелом зараження священика, кількох медиків та інших людей.

Раніше повідомлялося, що пацієнт одразу був у важкому стані, помер заражений в інфекційній лікарні в Тернополі. 

Сьогодні родичі померлого забирали тіло з лікарні й поділилися з журналістами деякими особливостями та емоціями цього жахливого процесу. Журналістам сайту OVID навіть надіслали відео.

На відео чорний пакет з тілом, яке родичі  намагаються покласти в труну. Робить це зять померлого в рукавичках.

Донька 68-річного пенсіонера Ольга Тутова, яка приїхала разом з чоловіком забрали тіло батька з інфекційної лікарні розповіла як усе відбувалося.

“Нам видали батька в чорному пакеті. Тато був важкий, підняти не можливо було самому. І ось це пакет просто тягнувся по землі. Сам чоловік мій це робив руками і тягнув. Пакет чорний обірвався в руках. Це було щось страшне. Ніхто не вийшов навіть в труну поставити”, – розповідає Ольга Тутова.

Жінка додала, що чорний пакет з батьком ледве поставили в труну. А от підняти гріб, щоб занести в машину – не змогли.

“Вона була дужа важка. Ми просили допомоги — ніхто не реагував. Ми ту труну тягнемо, дошки розсипаються, бо це був асфальт. До нас вийшли на поміч лише після того як ми подзвонили до головного лікаря інфекційної лікарні. Вийшов чоловік повністю одягнутий в захисний костюм, і почав дорікати нам, що не ми (родичі) маємо цим займатися, а санепідемслужба”, – додає пані Ольга.

Однак через те, що нікого не було, то працівник лікарні допоміг занести труну до машини.

Донька померлого разом з чоловіком транспортували тіло померлого батька до рідного села власним бусом. Після того як труну винесли, машину продезінфікували як могли самотужки.

Похоронили ж 68-річного чоловіка того ж дня у селі Ковалівка. Так як ніхто з односельчан не захотів допомогти, то могилу копали зять, сільський голова Ковалівки, міський голова Монастириської і його заступник.

Поховання відбулося без священика. (Насправді цей факт для духовних і віруючих тернополян є найбільш страшним – ред. )  

Наразі в області навіть немає розробленого алгоритму дій і процедури як має відбуватися поховання людей, які померли від коронавірусу. Однак ще вчора в обід новопризначений голова Тернопільської облдержадміністрації заявляв, що похованням загиблого займатимуться державні структури.

Похованням буде займатись райадміністрація, ми дали доручення окреме. А з ким контактував, відповідно органи склали коло контактних осіб. Воно опрацьовується”, – говорив голова ОДА Володимир Труш.

Проте вийшло все навпаки.  Померлого чоловіка в чорний пакет положили в тому в чому він приїхав в Тернопільську міську інфекційну лікарню.

“Після смерті існує ризик заразитися”     

Керівник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук каже, навіть після смерті існує ризик заразитися коронавірусом. Саме тому всіх, хто помиратиме від коронавірусу будуть ховати в пакетах і в закритих трунах. Займатися мають цим відповідні служби. Родичі ж які були в контакті з інфікованих повинні сидіти в карантині на самоізоляції.

Та от, доньці померлого і її чоловікові, які займалися похованням батька і контактували в останні дні з хворим до сьогодні не зроблено тестів на наявність коронавірусної інфекції.

– “Ніхто до нас не подзвонив, не спитав чи необхідно проводити ці тести. Ми батька возили в лікарню і водили. Лікарі про це знають, але про нас забули”, – розповідає Ольга Тутова. 

Станом на сьогодні кількість інфікованих коронавірусом на Тернопільщині знову зросла. Тепер є 24 хворих, з них 9-еро – це медики з Монастириської райлікарні. Практично усі лікарі в яких виявили коронавірус ще кілька днів тому приймали пацієнтів і їздили по району.

Джерело – OVID.