Реформа децентралізації, яку реалізовують в країні протягом останніх років дала селянам нові надії, можливості та засоби для реалізації власних проєктів громади. На Запоріжжі реформою та новими можливостями скористалося багато населених пунктів, більшість з них отримали нове дихання.

Втім, буває і навпаки, але реформа тут ні до чого, причиною занепаду є потенціал населеного пункту, широкі можливості для розкрадання та нищення усього живого, в прямому розумінні цього слова.

Село Трудове Новомиколаївського району колись викликало заздрість та захоплення у мешканців сусідніх населених пунктів. Тут успішно працювало державне підприємство «Конярство України». Шість тисяч гектарів земель щорічно давали рясні урожаї, звідти і готували корми для тварин: коней, корів та свиней. Люди отримували заробітні плати, бюджет наповнювався коштом податків, село квітло. Зовсім нещодавно тут було багато молоді та щасливих людей.

Але, тепер усе це минулося і зараз котиться до прірви, головним чином після призначення нового керівника ДП «Конярство України» Костянтина Зінченка та місцевого керманича Олександра Бойчука, останній, кажуть люди, виходець з міліції та звик все брати, цитуємо – нахрапом. Попри несприйняття місцевого керівника, люди схильні всю провину покласти таки на центральне керівництво ДП – Зінченка, бо новини про стрімкий занепад надходять й з інших філіалів «конярства». Землі виснажують не залишаючи нічого на місцях, тварин відправляють під ніж, а деяких фактично катують, морячи голодом.

На фото нижче можна побачити усю глобальність критичної ситуації – коні брудні та заморені, голодним поглядом вони зустрічають та проводять людей, що проходять повз. Людину призначили, щоб вона розвалила галузь – припускають люди.


Те, що зараз відбувається у запорізькому «конярстві» викликає жах – тварини на межі смерті через голод, люди понад пів року не отримують заробітних плат, врожаї із земель, що належать підприємству просто вивозять, для господарства не залишається нічого. Свиней, за останньою інформацією, яку 12 березня привезли київські керманичі, планують вирізати начисто. Юільше того, люди повідомляють про погрози та тиск з боку керівника “конярства” Зінченка та його радника Орехова.
Податки підприємство не платить, тож стаж людям також не зараховують. До усього цього, керівники «конярства» знайшли чергового «месію» – інвестора — ТОВ «Агрогрупа Деметра», який за словами керівництва мав би врятувати ситуацію. А в результаті, — розповідають люди – фірма потрібна лише для того, щоб вивести через неї державні кошти. Та якби ж ті кошти були, але їх немає, тому все, що інвестор робить, пишуть «на карандаш» і як наслідок заборгованість перед ним тепер мільйонна.


Домисли людей легко підтверджує звіт аудиторської компанії. В так званого інвестора замовляють роботи, які, згідно із звітів, вже були виконаними ДП «Конярство України», самі звіти пишуть, мабуть на колі і їх ніхто не перевіряє, бо як пояснити той факт, що орють та культивують землі підприємства комбайном. Все топорно – якщо немає потрібної техніки на балансі, оремо комбайном, головне списати під це гроші. Може мешканці міст і не знають які роботи виконуються якою технікою, але для селян записи в звіті аудитора – це сміх і сльози.
Кілька днів тому до села приїжджав керівник ДП «Конярство України» Костянтин Зінченко разом зі своїм радником та місцевим керманичем Олександром Бойчуком. Люди сподівалися почути щось втішне, натомість дізналися, що борги підприємства стали ще більшими – перед державою, за несплату податків, перед інвертором ТОВ «Агрогрупа Деметра» та перед людьми. Дивним чином пріоритетом по погашенні заборгованості є не заробітні плати чи сплата податків, а інвестор. Коли співробітники висунули Деметрі претензії, місцевий керівник заявив: «Хто б не сіяв, збиратиме врожай ТОВ «Агрогрупа Деметра» – розповідають учасники зустрічі.

«Ми зрозуміли, що Бойчук, Зінченко та наш доблесний інвестор покривають інтереси один одного. Вже вкотре нам тріумфально приводять нового інвестора і кажуть – ось він – наш рятувальник, тепер все буде добре, а виходять все гірше та гірше! Гляньте аудиторський звіт, там кров з очей може піти. Ця трійка такого накрутила, що в голову не вкладається. Я вам кілька фактів наведу. Згідно із звітом, орють та культивують землі «конярства» комбайном, і на цей процес списують кошти двічі – в одному випадку роботи виконує «конярство», в іншому Деметра. Поле в одному місці треба орати двічі перед засіванням? В ДБР вже порушили кримінальну справу, але надій що будуть розслідувати не залишилося, бо надто довго все кориться в прірву» – каже секретарка місцевої ради.


Влаштувати демарш і піти з підприємства люди не можуть, з кількох причин. Про них розказала журналістам голова Трудової сільради Галина Миколаївна.


«Нас тримають в заручниках, новий керівник, разом з Деметрою загнав у борги підприємство, чинить тиск на людей, змушуючи їх бігати до керівників так званого інвестора (ТОВ «Агрогрупа Деметра» – ред.) та просити, щоб ті продовжували співпрацю, а по факту – продовжували обкрадати підприємство. Люди не можуть звільнитися з кількох причин. По-перше, нас тримає надія, це єдина фірма в околиці, де люди можуть працевлаштуватися, колись тут працювало все село і всі мали добробут. Люди сподіваються, що все колись ще буде добре По-друге, якщо працівники підуть, то можуть забути про заборгованість по заробітних платах, своїх грошей вони вже не побачать, а це значить, що 6 місяців їхньої роботи просто будуть марними. По-третє, мешканці Трудового єдині в районі, хто залишився без паїв. На території села величезні земельні ділянки, а в людей повний нуль. Ну і по-четверте, нам просто шкода ферми, земель, тварин, які там ще залишилися» – розповідає голова Трудової сільради Галина Миколаївна.

З осені минулого року люди у повному відчаї, кажуть що готові перекривати дороги, влаштовувати пікети та протести. Вони знають про порушену в ДБР кримінальну справу за фактом розкрадання державного підприємства, але не особливо вірять, що винних покарають.