Госпітальне відділення в Обласній клінічній лікарні, в якому проходили лікування та реабілітацію бійці АТО закривають. На продовження його функціонування немає коштів.

Цей факт став причиною нових переживань та домислів з боку суспільства. В умовах, коли пільги та привілеї для захисників України центральна влада обмежила, фінансування забезпечення армії також, підставою для обурення може стати навіть інформаційний вакуум.

Щоб розібратися в ситуації журналістам Регіонньюз довелося звернутися до прес-служби профільного заступника голови ОДА Івана Федорова. Там повідомили, що з цього питання ще будуть проведеними зустрічі та наради, в тому числі за участю самих ветеранів.

Попередньо зустріч запланували на середу, після повернення головного лікаря обллікарні Ігоря Шишки з відпустки.

Також у Федорова спрямували журналістів до керівниці КНП “Госпіталь ветеранів АТО” ЗОР Тетяни Ярмощук. Лише Тетяна Єгорівна після реформування та оптимізації буде відповідати в області за лікування та реабілітацію бійців. Зараз заклад, яким керує Тетяна Ярмощук знаходиться на Великому Лузі в приміщенні санаторію, але в найближчій перспективі місце розташування КНП змінять, його перенесуть у приміщення, де на разі локалізується обласний шкірвендиспансер. Останній, в рамках оптимізації, приєднали до обласної інфекційної лікарні, тож приміщення звільниться.

“Якщо слідувати медичній реформі, то в області не повинно бути два чи більше закладів, які мають одне спрямування. Зараз бійці АТО проходять лікування і в обласній клінічній лікарні і в Госпіталі ветеранів АТО. Абсолютно логічним є бажання залишити один заклад, але при потребі – вдосконалити його. Власне саме це зараз і планується. Як тільки шкірвендиспансер переїде в приміщення обласної інфекційної лікарні, ми займемося ремонтом та переїздом. Приміщення є більшим за площею, ніж те, в якому ми зараз знаходимося. Також нове місце розташування госпіталю буде зручнішим, оскільки буде розташованим недалеко від авто та залізничного вокзалів.

Можливо причиною переживань є необхідні консультації у профільних спеціалістів обласної лікарні? Можу заспокоїти, обласна лікарня й надалі буде співпрацювати з нашим закладом та надавати консультації ветеранам в разі необхідності. Окрім цього, в усіх відділеннях обласної лікарні залишаться ліжка саме для ветеранів. Причин для переживань не бачу, умови лікування будемо вдосконалювати і наші пацієнти не відчують незручностей у зв’язку з реформуванням медичної сфери” – повідомила Тетяна Ярмощук.

Також головна лікарка зазначила, що вже сьогодні готова забрати усіх пацієнтів-ветеранів з госпітального відділення обласної лікарні до свого закладу.

“Місця вистачить усім, і якість обслуговування від цього не постраждає, це я вам гарантую” – запевнила лікарка.

Таке бачення реформування та вирішення проблем, які можуть виникнути у Тетяни Ярмощук. Що з цього приводу думає обласна влада, а головне  – самі ветерани, можна буде дізнатися не раніше середи. Також питанням, яке вимагає контролю суспільства є умови, в яких планують лікувати бійців АТО. Усім добре відомо, що Обласна клінічна лікарня вже багато років є закладом, де зосереджені гроші. Тут проводять ремонти та реконструкції, оновлюють обладнання. Чи будуть хоча б схожими умови на новому місті в КНП “Госпіталь ветеранів АТО” маємо сумніви, тож питання буде на контролі.