“Світ стає ближчим” – саме ця фраза відображає динаміку розвитку відносин України та найбільш розвинених країн світу. Навіть те, що для українців було найменш пізнаним сьогодні приваблює все більше та більше. Створення нових посольств та консульств в різних містах України цьому сприяє та дає поштовх до розвитку більш щільних зв’язків зі світом. Як наслідок, для українців відкривають кордони та спрощують процедуру їх перетину, в аеропортах відкривають нові напрямки.

Гортаючи стрічки друзів у соціальних мережах приходить розуміння того, що кордонів вже практично не існує, а можливостей стає все більше. Ще зовсім нещодавно омріяний відпочинок, скажімо в ОАЕ був для нас чимось недосяжним і аж надто складним для втілення в життя. Сьогодні ж, українці все частіше діляться фото з Абу-Дабі, пейзажі якого не сплутати ні з чим.

Якщо комусь здається, що позитивна динаміка таких успіхів є випадковістю, то мусимо це заперечити. Зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом ОАЕ в Україні Салемом Ахмедом Аль-Каабі відкрила для розуміння багато нових фактів та усвідомлення того, що наслідком розвитку відносин між країнами є щоденна праця, сотні переговорів та зустрічей.

Надзвичайним і Повноважним Послом ОАЕ в Україні відчинив для журналістів спершу двері свого посольства, а далі резиденції, в якій мешкає зі своєю сім’єю, тут також він залюбки приймає гостей. У перші весняні дні гостями посольської сім’ї стали журналісти Регіонньюз.

Звісно, користуючись нагодою ми поспілкувалися з Салемом Ахмедом Аль-Каабі про взаємовідносини України та ОАЕ, плани по розвитку відносин та інвестицій які зараз так потрібні українській економіці.

  • Як розвиваються сьогодні двосторонні відносини між Об’єднаними Арабськими Еміратами та Україною?

Стосунки ОАЕ і України в останні роки демонстрували позитивну динаміку, вони досягли рівня партнерських. Минулий,  2019 рік був винятковим, він засвідчив значні успіхи з точки зору великого обсягу торгового обміну, який склав 1,065 мільярда доларів. Така цифра є  відмінним показником зміцнення економічного співробітництва.  Культурна сфера теж розвивається, 60 артистів взяли участь у Днях спадщини Шарджі в квітні 2019 року, де вони познайомили громадян ОАЕ з українською культурою і традиціями. Група з Українського національного театру опери і балету також представила спектакль «Спляча красуня» в Дубаї. Наше Посольство також організувало день культури Арабських Еміратів 1 грудня 2019 року в Києві. Все це підтверджує близькість наших народів, незважаючи на географічну відстань між країнами.

  • Чи є привабливою Україна для інвесторів з ОАЕ? Які сфери найбільш перспективні в очах Ваших бізнесменів?

Звичайно, еміратські інвестори цікавляться українською економікою, приватний сектор підтримує спілкування двох країн через ряд спільних заходів, таких як виставки, конференції та різного роду семінари.  Прикладом успішного діалогу між двома країнами став вхід “DP World” (це один з найбільших світових портових операторів – ред.) на український ринок. Цей крок засвідчує бажання інвестувати в українську економіку еміратськими компаніями.

Важливою також була участь України в «Expo 2020», вона стала важливим фактором для інвестицій між двома країнами, оскільки дані показують, що «Expo 2020» залучить близько 25 мільйонів відвідувачів, 70% з них – іноземці. Це найбільш глобальна подія в історії виставок, яка являє собою виняткову платформу, що дозволяє світовій спільноті співпрацювати один з одним, відкриваючи нові можливості для розвитку та інвестицій.

  • ОАЕ – традиційно популярний туристичний напрямок. Чи очікуєте Ви припливу українських туристів в цьому році? Які нові елементи туристичної інфраструктури будуть відкриті у 2020 році?

Наша країна завжди намагається дбати і вітати своїх відвідувачів. Це стосується як особистих візитів чи туристичних поїздок, так і ділових поїздок. Ми бачимо, що рівень відвідувачів збільшується з кожним роком, в тому числі громадян з України. Факторами, які посприяли пожвавленню поїздок є скасування віз між нашими країнами та поява декількох прямих авіарейсів, а також різних туристичних програм. Ми розуміємо та постійно вивчаємо попит молодого українського покоління, а тому врахуємо його при формуванні нових програм.

  • Чи розвивається туризм з ОАЕ в Україну? Що потрібно зробити для зацікавлення ваших туристів?

Україна – країна, відома для громадянин Еміратів. У 2019 близько 4000 тисяч еміратців відвідали Україну з різних причин. Якщо громадянину Еміратів надасти хороші послуги і програми, які будуть відповідати його бажанням, я вважаю, що число відвідувачів України збільшиться.

  • ОАЕ евакуювали громадян братніх і дружніх країн з Китаю і приймає їх до повного лікування. Що ви думаєте про це?

Я хотів би відзначити, що наша країна ніколи не відвовляє в допомозі тим, хто  її потребує,  і це одна із основ нашої держави. Ми віримо, що треба допомагати всьому людству в різних регіонів та континентів, і, дійсно, під керівництвом Його Високості шейха Халіфи бен Заїда Аль Нахайяна, президент держави «нехай Бог захистить його», Його Високість шейх Мухаммед бен Заїд Аль Нахайян, наслідний принц Абу-Дабі і заступник верховного головнокомандувача збройними силами, розпорядився евакуювати громадян багатьох братніх і дружніх країн з китайської провінції Хубей, яка є  епіцентр епідемії Короновірусу. Людей перевезли до «гуманітарного міста» в Абу-Дабі.

Усього евакуювали 215 громадян з Арабських і дружніх країн. «Гуманітарне місто» в Абу-Дабі оснащене всім необхідним обладнанням і матеріалами для проведення медичних оглядів, щоб забезпечити належний догляд за евакуйованими. Вони будуть знаходитися в режимі карантину не менше 14 днів відповідно до стандартів Всесвітньої організації охорони здоров’я, поки їх безпека не буде повністю підтверджена.

  • Яку роль Ваша країна відіграє у світовій політиці, будучи одним зі світових лідерів в області релігійної помірності і моделі толерантності?

З моменту свого заснування в 1971 році зовнішня політика ОАЕ характеризувалася поміркованістю і збалансованістю, основами діалогу і повагою до міжнародних правил, і, можливо, рік толерантності ( 2019 років був оголошеним кором толерантностів ОАЕ – ред.) був увінчаний візитом Його Святості Папи Римського Католицької Церкви.  У такий спосіб ми запевнили світ у тому, що прагнемо стати моделлю співіснування і братерства..

Ми є точкою зближення між різними цивілізаціями і культурами і сьогодні ми створюємо мости і зв’язки між різними релігіями та культурами, оскільки прагнемо просувати принцип мирного релігійного співіснування. Візит Папи Франциска у 2019 році розпочав нову історію толерантності і братерства між людьми.

Візит лідера католицької релігії  та тематична конференція була організоівана Радою мусульманських мудреців на чолі з Його Високопреосвященство Великим імамом, професором д-ром Ахмедом аль-Тайеб, шейхом Аль-Азхар. На заході був підписаним історичний документ –  «Документ про людське братерство – декларація- Абу-Дабі» між двома релігійними лідерами. Все вищесказане визначає нашу зовнішню політику на позицію, яка заснована на діалогах та поміркованості, як способі вирішення можливих конфліктів. Наша звнішня політика покликана зближувати народи.

Також хочу наголосити тут, що помірність і толерантність – це не просто слова, а скоріше підхід, який варто застосовувати на місцях і працювати з ним.  У цьому сенсі Його Високість шейх Мухаммед бін Рашид Аль Мактум, віце-президент і прем’єр-міністр ОАЕ – керівник Дубаю, оголосив  у 2016 році безпрецедентну урядову зміну. Вона полягала у створенні Міністерства з питань толерантності та Міністерства у справах щастя, а також оголосив про призначення міністра у справах молоді 22 річної людини.  Усі ці зміни були проведені заради нового покоління та нових пріоритетів. Це для нам не просто гасла, а сенс майбутнього.

  • Наскільки нам відомо, Ваше Посольство щорічно проводить ряд благодійних акцій в регіонах України, в тому числі, в Запорізькій області. Розкажіть трохи про це. Чи маєте Ви намір продовжувати подібну практику далі? Чи є зворотний зв’язок з приводу цих акцій?

ОАЕ є лідером в сфері благодійних і гуманних програмах і робить основний внесок у стійкий розвиток у всьому регіоні і світі. В країні реалізується безліч програм розвитку і гуманітарних програм в низці країн, що розвиваються і найменш розвинених країн. Що стосується благодійної діяльності організованої посольством ОАЕ разом з благодійними організаціями в нашій країні, то вони, з божою поміччю, продовжують діяти відповідно до політики нашої країни і діючими в Україні законами. Ми не пошкодуємо зусиль для здійснення благодійної діяльності для різних груп нужденних, не роблячи відмінностей між расою, кольором шкіри або релігією.

  • Ви вже не перший рік працюєте в Україні. Яким є Ваше особисте відчуття нашої країни? Чи комфортно Вам тут? Що найяскравіше і цікаве Ви тут побачили? Ваша думка про українців?

Я маю честь бути Послом моєї країни в Україні з лютого 2017 року, і одразу ж після мого приїзду в Україну я торкнувся простоти і доброти українського народу, а також людей, які люблять дружбу і будують відносини. Крім того є багато схожих звичаїв і традицій, які полегшують діалог, взаєморозуміння і культурний обмін.
Україна як країна, має свою історію, цивілізацію і спадщина –  наукову та літературну. Тому Україна має багато чого, щоб стати однією з лідерів серед країн світу…

Зустріч організувала Спілка національних меншин Запорізькох області.