У суспільстві прийнято вважати – якщо публічна людина на Водохреще йде купатися до Дніпра, значить вона або планує кудись балотуватися, або претендує на високі посади. Цьогоріч, запорізького бізнесмена, а в минулому двічі нардепа Петра Сабашука знову помітили в дніпровських водах під час освячення води. Всі, хто знають Петра Павловича близько,  розуміють – така у нього традиція, але ж минулого року він не купався, а після виборів заявив, що йде з політики і буде займатися лише справою свого життя – будівництвом. Журналісти Регіонньюз розпитали в бізнесмена, з якою метою купався, які зараз справи на будівельному ринку, які плани на 2020 рік та які проєкти є пріоритетними зараз.

Багато років поспіль ви дотримувалися традиції купатися в день Водохреща у крижаній воді, минулого року цього не зробили, а в 2020 продовжили знову. Кажуть, люди в такий спосіб змивають гріхи, або оздоровлюються, хтось загадує бажання, часто амбіційні, які пов’язані з політикою. Для Вас який сенс процедури в цьому році?

Свого часу я жив на березі Дніпра, тоді я загартовувався, тож скупатися у холодній, навіть крижаній воді для мене не є проблемою.  Стосовно політики та призначень на високі посади у моєму житті є дві історії з цього приводу.

Ще на початку 2000-х років в рядах партії «Наша Україна» я балотувався у народні депутати. Перед виборами прийшла усім вказівка з центрального штабу зробити піар-акцію – публічно скупатися на Водохреще. Справа стосувалася приблизно сотні людей. Треба то треба, – сказали всі і запевнили, що вказівку виконають. Напередодні свята температура повітря була +10, а вже наступного дня -10 і сильний вітер. У більшості колег терміново виникли  невідкладні справи, хтось захворів (сміється – ред.) У підсумку відважних «моржів» залишилося лише 10, серед них і я. Ми все зробили, піар вдався, а після виборів виявилося, що переможцями стали саме ті 10 чоловік, які занурилися у дніпровські води на Водохреща.  Я обміркував цю ситуацію і зрозумів, що Бог таки існує, а ще, важливою є мотивація і готовність цілеспрямовано виконувати все і рухатися до перемоги.

Друга ситуація була після президентських виборів, коли Ющенко переміг у 3 турі Януковича. У День Водохреща до Дніпра з президентом пішли ті, хто претендував на крісло прем’єр-міністра, Юлії Тимошенко серед них не було. Я також вирішив скупатися разом з колегами. Після цього журналісти декілька разів запитували, чи я також претендую на міністерське крісло. З  тих, хто купався, прем’єр-міністром не став ніхто. Тимошенко до компанії долучилася пізніше, але не купалася.

Що стосується змивання гріхів, я переконаний – їх змити не можливо, гріхи потрібно виправляти. А взагалі, я патріот своєї країни і в попередні роки просив у Бога благополуччя та добробуту для України. Цього року я вперше попросив для себе. Попросив здоров’я і життя хоча б на 10 років, щоб закінчити усе розпочате, любові у різних проявах – до людей, до роботи, ну і особиста, хочеться щоб це почуття залишалося.

Складним був рік для забудовників по всій Україні. Як сьогодні у вас справи, які плани та настрій на початку нового року? Запоріжці цікавляться чи все гаразд?

Ні. Не все гаразд. Зверніть увагу я це визнаю в той час, як інші «віднєкуються». Вперше в Україні ми стикнулися з таким феноменом як дефляція, всі звикли до інфляції, а тут дефляція.  Продажі на первинному ринку зупинилися, а будівельні матеріали та всі комплектуючі подорожчали на 10-20%. Це у той час, як долар знизився до 24 і навіть 23 грн. Всі кошти, які люди запланували вкласти в нерухомість пішли на вторинний ринок. За цей час на вторинному ринку вигребли все, що можна, а будівельні роботи зупинилися. Мова йде про всю Україну, не лише про Запоріжжя.  Особливо це зачепило системних забудовників, які будуть багато та регулярно і мають при собі заводи. Одна справа коли ти разово щось побудував, зігнав людей, вибудував і пішов далі, а інша, коли за тобою великий колектив та завод.

По нас ця ситуація вдарила сильно, але 30 річний досвід з регулярними катаклізмами дав можливість відчути ситуацію одними з перших. Але були й значно гірші часи, наприклад в 2014 році, коли почалися бойові дії, люди більше року не купували нічого, але й це пройшло і після ми потужно розвернули діяльність і запустили багато нових проєктів.

Зараз ми на себе подивилися по-іншому. Ми перебудували ДБК, перелаштували роботу. Так , на жаль, довелося від чогось відмовитися. Раніше ми були будівельною компанією повного циклу, а зараз будемо залучати підрядників. Але з нашим досвідом то не проблема. Ми залишили собі людей, які є нашою основою, також завод, він буде завжди. Залишили монтажників, бо це специфічна професія, без якої ми не можемо обійтися. Кранове господарство залишили та навіть розширили штат інженерних спеціалістів.

З кожної кризи компанія, яка не помирає, вона виходить сильнішою. Це не я вигадав, але підтверджу  – це правда. Всі негаразди обов’язково пройдуть, хоча б тому, що так було завжди. Що б у компанії не відбувалося, які б імена директорів не були питають завжди з Сабашука.

Я зрозумів, потрібно змінювати систему відносин. Все має бути застрахованим, від невдоволення клієнта у тому числі. Люди ж не вникають, в причини чи обставини, а схильні робити висновки на основі тих знань, що мають на цю хвилину. Ось тому ми виріши змінити підходи до співпраці з інвесторами кардинально. Так з’явилася система I B I S, яка означає –  стратегія страхування інвестицій в будівництво на різних етапах. Ми вже її відпрацювали з банками та страховими компаніями. Ми також відпрацювали нові проєкти всередині себе. Я думаю вже в лютому можна буде побачити наші проєкти по системі I B I S, це Олександрівський та Фенікс. Це будуть абсолютно нові  житлові комплекси, з новим стилем та ще кращими умовами комфорту.

Це обов’язково буде кооперативне фінансування, інвестор матиме гарантії, що вкладає кошти саме в цей конкретний будинок. Перший етап, який полягає в отриманні дозволів та узгоджень буде застрахованим, а далі інвестор платитиме конкретно після виконання будівельником етапів робіт. Людина чітко буде бачити куди пішли її кошти, банк сам даватиме дозвіл на списання коштів з рахунку клієнта  лише після того, як отримає документ з підписом експертів з технагляду. Вони засвідчать, що етап завершений згідно із проєктом.

Для мене сьогодні є пріоритетним бачити хорошу фінансову дисципліну, добру роботу своїх будівельників та задоволених людей, бо питають завжди з мене.

Щодо тих об’єктів, які на середині  робіт і сьогодні є недобудованими,  скажіть щось для тих людей, які вклали кошти.

Скажу вам, я був би щасливим, якби курс долара був по 16, тоді і люди мали б більше можливостей, але цього не трапиться і я прошу всіх бути прив’язаними сьогодні саме до гривні. Тенденції в країні не добрі і це потрібно визнати, зараз зупиняють електростанції, спитайте у металургів як вони почуваються, а незабаром ще й шахти закриють. Що далі? Коли долар дешевшає мають знижуватися ціни, сьогодні всі, хто експортує отримує за товар долар, а в переводі на гривню отримує менше, та ще й ціни ростуть на все. Це значить що курс  тримають штучно і на цьому круто хтось «нагрів» руки. Удар на економіку великий, бо все роблять безграмотно. Що буде з країною я не знаю, але нічого не буває назавжди і це переживемо. Ми все одно будемо будувати і добудовувати те, що почали, але сказати сьогодні точну  дату здачі конкретного будинку я не можу.

Ми раніше працювали з Фондом молодіжного кредитування, визнаю, враховуючи вище перераховані обставин нам довелося строки здачі будинку перенести ще на рік. Можливо процес  пішов би швидше, але з’явилися певні особи, які наробили проблем в першу чергу собі. Вони бездумно понадсилали листів до різних інстанцій і Фонд працювали з нами вже не буде. Так, це неприємний момент, але ми продовжимо жити в будувати, а що зробили ці люди у підсумку? Та в першу чергу нашкодили собі, бо нам би ці  кошти істотно допомогли та пришвидшили процес будівництва їхніх же квартир. Ті 20 мільйонів, які мали нам віддати на будівництво пішли на вторинний ринок. А ще  8 мільйонів, які були  в резерві досі не використані і вже не будуть.

Окремих квартир тепер Фонду ми давати не будемо, хочуть, нехай замовляють цілий будинок, ми його зведемо повністю, але конкретні квартири – ні!

У Запоріжжі ніяк не можуть вгамуватися з плітками про «закат Рассвета», що ви цим людям можете сказати?

Я не випадково компанію назвав «Рассвет». Знаєте, протягом 30 років вже не одна людина погрожувала, мовляв: «Я з твого «Рассвета» зроблю закат». “Рассвет” до сьогодні є, а простежити де «хлопці», що погрожувати, я не можу. Вони з горизонтів зникають завжди.

Так, зараз непрості часи для нас, але принципами будівництва я не поступлюся.

Знаєте, сьогодні дорогою на роботу я побачив як на одному з будівельних майданчиків у мороз обкладають будинок пінопластом, далі будуть штукатурити і фарбувати. Вони це роблять, коли на вулиці мінусова температура! Так от, що б не трапилося ми так робити ніколи не будемо, бо це неправильно і неякісно. Будинки ДБК мають оцінити навіть онуки тих людей, що зараз інвестують. Не поступлюся стандартами і халтури не допущу, а з рештою розберемося.

Якщо хтось з чиновників чи депутатів мріє про те, що компанія зникне, то я ось що відповім – «Рассвет» буде, а от вас переоберуть!

Читайте по темі: ЖБК «СТАРИЙ ОЛЕКСАНДРІВСЬК» ТА СТРАТЕГІЯ IBIS: КОРПОРАЦІЯ «РАССВЕТ» ПЕРЕЗАПУСТИЛА СВОЮ ДІЯЛЬНІСТЬ