Сьогодні у Запоріжжі освячували воду у двох локаціях під відкритим небом.

На Правобережному пляжі о 13:00 відбулася святкова літургія ПЦУ, о 12:00 на Центральному (Жданіському) зібралися прихожани РПЦ.

Журналісти “Регіонньюз” святкували та працювали на Правобережному пляжі, тож подія у світлинах саме з цього місця.

За традицією, люди купалися, вітали один одного та фотографувалися. Не зважаючи на реконструкцію та паркан, яким зараз обгороджений Правобережний пляж, захід відбувся традиційно та доволі масово. Вже о 12:30 почали підтягуватися містяни, хтось щоб скупатися, інші, щоб зайняти хороші місця для освячення води. Представники церкви прийшли за кілька хвилин до початку запланованої літургії.

На місці зібрання людей встановили намети для переодягання та кіоски з гарячими кавою та чаєм. Втім, хтось переодягався в наметі, а дехто прямо на березі, погода кажуть дозволяє, тож якщо все робити швидко, навіть не встигнеш змерзнути. Цікавим цьогорічним фактом є те, що скупатися у водах Дніпра було багато охочих серед дітей, навіть дошкільного віку. Традиційно та масово купалися хлопчики та дівчатки спасівці на чолі з наставниками.

З офіційних осіб на освяченні води не було нікого (мова про Правобережний). Журналістам “Регіонньюз” вдалося зафіксувати на камеру депутата Запорізької міської ради Олега Коломойця, також ми помітили і іншого депутата Олега Афанасьєва. Перший точно купався.

Традиційно для себе оздоровлюватися до Дніпра ходив і запорізький бізнесмен, а в минулому й двічі нардеп Петро Сабашук. Притаманно для себе він був в доброму гуморі й розказав журналістам, чому для нього важливо отримати на Водохреща благословення з води.

“Ще з початку 2000-х років купання під відкритим небом стало моєю щорічною традицією. Я мало вірю, що таким чином люди змивають гріхи за попередній рік, для мене цей процес, можна сказати  – освячення, чи якщо хочете – благословення на добрі справи в поточному році. Окрім іншого, скупатися у холодній воді, безперечно тонізуючий процес. Такий тонус повинен триматися протягом всього року” – поділився Петро Павлович.

Наостанок бізнесмен пожартував, мовляв, минулого року він знехтував своїм правилом скупатися, то в країні почався “бардак”.

Схоже, у Петра Павловича однодумців немало, бо запоріжці почали купатися ще вночі і мабуть продовжують досі.

У місцях масового святкування чергує поліція, “швидка” та рятувальники.

  

  

 

Читайте також: ПРИКОРДОННИКИ В ЗАПОРІЖЖІ НЕ ВПУСТИЛИ РОСІЙСЬКИХ АКТОРІВ, ЯКІ ПРИБУЛИ З ВИСТАВОЮ