Вчора ввечері запоріжців сколихнула новина про те, що представники Російської церкви в Запоріжжі попалися на отриманні наркотиків. Посилку  отцям надіслали з міста Черкаси, за першочерговою інформацією з правоохоронних органів, представники церкви отримали немалу кількість наркотиків, у тому числі сировини – концентрату для їх виготовлення. Поки триває слідство, можна припускати, що факт отримання сировини може вказувати на те, що попи наркотик виготовляли самі. Важко навіть уявити на якій території та для кого…

Тим часом сам митрополит Лука, чий помічник Євген Кугатов попався, виробив власну стратегію для публіки. Він сьогодні заявив, що Кугатов наркоман, і сам Лука про це знав вже давно. У звичній для себе манері він заявив про наклеп і людей, яких послав лихий, щоб втішатися з чужого горя. Стратегія для людей, які попалися з наркотиками цілком відома. Чому митрополиту вигідно називати підлеглого наркоманом, пояснив фахівець з права, адвокат, Олександр Пеньков.

Ключова мета привернення уваги до наркозалежності особи, яка була затримана з наркотичними засобами, психотропними речовинами або їх аналогами, – спробувати вплинути на кваліфікацію злочину і таким чином уникнути суворої відповідальності.
Мета збуту наркотиків істотно підвищує ступінь суспільної небезпеки злочину.
Згідно з ч. 1 ст. 307 Кримінального кодексу України звичайне придбання наркотиків для подальшого їх продажу є тяжким злочином, за який передбачене покарання від 4 до 8 років позбавлення волі без жодної альтернативи.
Якщо ж продаж здійснюється організованою групою з розподілом ролей, то покарання може сягнути 12 років з конфіскацією майна.
У той самий час відповідно до ч. 1 ст. 309 КК України придбання тих самих наркотиків «для себе» карається, як правило, штрафом від 850 до 1700 грн.
І лише у виняткових випадках наркотично залежній особі може загрожувати до 3 років позбавлення волі.
На практиці до хворих людей позбавлення волі не застосовується.
Відомі випадки в Запоріжжі, коли в наркотично залежної особи було понад 5 «епізодів» придбання наркотиків для себе, при чому судимість за кожний попередній епізод не була знята або погашена.
При цьому суд, розуміючи, що ані законного джерела доходу для сплати штрафу, ані фізичного здоров’я для виправних робіт у наркотично залежної особи немає, вкотре визначив обвинуваченому так званий «умовний» строк позбавлення волі.
Але найголовніше те, що відсутність мети збуту, тобто придбання наркотиків «для себе», дозволяє взагалі уникнути кримінальної відповідальності, якщо особа добровільно звернулася до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії.
Таким чином, стратегія зізнання у наркотичній залежності не нова і широко застосовується захистом, який спеціалізується на кримінальних правопорушеннях у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.
Зашкодити захисту в таких випадках може надвелика кількість придбаного «товару», яка може поставити під сумнів його придбання для особистого споживання.
Тож задача слідства, щоб протокол слідчої дії, в якому зафіксовано кількість придбаного наркотику, не був в подальшому визнаний недопустимим доказом через якісь банальні порушення процесуального закону, пояснює адвокат.