З 1 жовтня стартувала монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Увагу мешканців Запоріжжя звертають на нові правила отримання пільг на оплату комунальних послуг. Про нові умови розказала під час брифінгу заступниця начальника управління соцзахисту населення Запорізької міської ради Галина Остапенко, сьогодні 19 листопада.

Так, отримати пільги готівкою зможуть ті запоріжці, які встигли до 15 жовтня написати в управлінні соцзахисту відповідну заяву на монетизацію. Таких у Запоріжжі – 1700. Управління соцзахисту самостійно перераховують кошти на пільги або в «Ощадбанк», або – якщо того хоче пільговик – на обрану ним картку (з 38 уповноважених банків). Після чого громадянин сплачує за комунальні послуги самостійно. Для того, щоб надавати кошти в безготівковому вигляді, на кожного одержувача пільг автоматично відкривають персональний обліковий запис в «Ощадбанку». На цьому записі буде відображатися нарахована сума.

Тим, хто не встиг написати заяву, управління розрахували пільги автоматично. Втім у готівковій формі отримати гроші ці пільговики не зможуть. Кошти надходитимуть до «Ощадбанку», саме він перераховуватиме кошти постачальникам послуг. Першочергово платитимуть за опалення (концерну «МТМ», «Запоріжгазу» тощо, в залежності від типу індивідуального опалення). Залишок коштів почергово розподілятиметься на водопостачання та водовідведення, електроенергію, газ, вивезення сміття та обслуговування будинків. Якщо житло в складі ОСББ – кошти на послугу утримання не перераховуватимуться.

Після сплати « Ощадбанк» інформуватиме пільговиків за допомогою СМС-повідомлення, де буде вказано – скільки й за які послуги сплачено. Перерахунки коштів з банку на рахунок підприємств, що надають послуги, здійснюватимуть до 16 числа кожного місяця. Якщо пільга перевищуватимете суму, нараховану за усі комунальні послуги, кошти залишатимуться на рахунку. Їх можна буде отримати в кінці року, звернувшись до «Ощадбанку» з заявою щодо відкриття власного рахунку, куди і будуть перераховані гроші.