Як та на яких умовах в найближчій перспективі буде працювати єдина запорізька будівельна корпорація «Рассевет» розказав, в ході прес-конференції її президент Петро Сабашук. Під час заходу спікери презентували нову стратегію співпраці з інвесторами ІВІS та проєкт нового житлового комплексу «Старий Олександрівськ». Презентована стратегія абсолютно нова для України, вперше її застосують саме в Запоріжжі з перспективою подальшого поширення на всю територію країни.

Схеми співпраці, які зараз застосовують будівельні компанії в Україні не гарантують  абсолютної безпеки для  інвестора і не можуть забезпечити спокій для обох сторін. Тож факт є очевидним – систему потрібно змінювати та пропонувати своєму клієнтові нові умови. Маючи більш ніж тридцятирічний досвід роботи та відчуваючи тенденції у будівельній сфері, в корпорації «Рассвет» нову програму діяльності вже розробили, тепер відносини клієнта та виконався буде контролювати банк, а страхова компанія нівелює можливі ризики через страхування внесків.

Що таке IBIS та як це буде працювати…

IBIS – дослівно перекладається як – Інвестиції, Будівництво, Страхування, Стратегія. Вона передбачає участь кількох гравців – банківської установи, страхової компанії, інвестора та будівельника. Співпраця усіх сторін триватиме аж до завершення будівельних робіт та здачі об’єкта в експлуатацію.

Перший етап Петро Сабашук називає найбільш складним, через неможливість побачити процес наглядно. Він передбачає підготовку до будівництва – отримання дозволів, проходження експертиз та всіх можливих узгоджень.  Фактичного будівництвj на цьому етапі не відбувається, але співпраця клієнта з виконавцем уже розпочинається, бо ж інвестор повинен сплатити 25% від вартості обраної квартири вже на етапі підготовки. Першу суму внеску, згідно із стратегією IBIS будівельна компанія застрахує. Тим самим захистить гроші свого клієнта від можливих ризиків.

«Навіть, якщо станеться щось непередбачуване і будівельник не отримає усіх необхідних документів для закладання фундаменту і початку будівництва, страхова компанія поверне інвестору суму внеску в повному обсязі. Тут клієнт не ризикує нічим, так працювати й нам більш зручно, бо ж ми захистимо себе від тиску партнера », – каже спеціаліст з цінних паперів корпорації «Рассвет» Уляна Антонова.       

Як тільки підготовчо-організаційний етап пройдено, компанія може приступати до безпосереднього будівництва. Сам процес зведення будинку буде чітко прописаним у договорі та поділений на частини. Фінансування будівництва буде відбуватися через рахунки-екскроу. Такі види банківських рахунків практикують в Україні з 2017 року, але в будівництві застосують вперше.

«Враховуючи нестабільність у різних сферах життя країни, виникла потреба захистити кошти інвестора на етапі будівництва будинку. Наш банк, опираючись на досвід роботи в країнах Європи  запропонував корпорації розглянути можливість розробки власної стратегії із застосуванням рахунків-екскроу. Перевагою посередництва банку є в тому,  що він може списати кошти з рахунків  інвесторів лише у тому випадку, коли будівельна компанія виконає той етап, який прописаний у договорі. Як тільки банк отримає  від будівельника документи, що засвідчать про повне виконання умов договору на даному етапі, згідно з проектом, ми зможемо чергову суму коштів клієнта направити на рахунки виконавця. В разі, якщо умови договору будуть порушеними, будівельна компанія грошей на виконання наступного етапу не отримає» – анонсував представник ПравексБанку Анатолій Петряєв.

Використання рахунків-екскроу є вигідними та безпечними ще й тому, що внески українців в сумі 200 тисяч гривень застраховані Державним фондом гарантування вкладів. Суми кожних наступних внесків можуть бути різними, якщо хочете – хоч по 200 тисяч кожного разу, що дає гарантію від держави.

«Стратегія IBIS продумана з усіх сторін і вона є насправді вигідною для інвестора. По-перше тому, що вартість 1 квадратного метра житлової площі щороку збільшується. У нас же сума буде зафіксованою. Я переконаний, що Україна неминуче дійде до того, що вартість одного квадрату буде коштувати 1 тисячу доларів. По-друге, ми розуміємо той факт,  що чим менше чекати на здачу об’єкту в експлуатацію, ти дорожчою є вартість квартири. Навіть, якщо на якомусь з етапів інвестор вирішить продати свою частку, то він обов’язково отримає більше, а ніж вклав. За 30 років своєї діяльності ми ніколи не ухилялися від сплати податків та не морозили будівництва на невизначений строк, але навіть, якщо з корпорацією «Рассвет» раптом щось трапиться, то інвестуючи за стратегією IBIS, кооператив, який буде представляти інтереси інвесторів,зможе обрати іншого будівельника, щоб закінчити зведення будинку.  Така схема забезпечить надійність та впевненість у тому, що гроші нікуди не дінуться» – розповів президент корпорації «Рассвет» Петро Сабашук.

У другій частині зустрічі, відбулася презентація проєкту нового житлового комплексу «Старий Олександрівськ». Він буде розташованим на розі вулиць Олександрівська та Приходська, що в районі обласної бібліотеки. Земельна ділянка знаходиться в оренді корпорації декілька років , після закінчення розробки проєкту комплекс розпочнуть зводити вже за презентованою стратегією. Також систему IBIS застосують і до об’єктів, будівництво яких триває в Південному мікрорайоні.

ЖК «Старий Олександрівськ» буде складатися із трьох блоків – 18, 8 і 18 поверхів. Тут також попередньо запланований підземний паркінг, гараж, пентхаус, нежилі приміщення.
Перші два поверхи будуть віддані під комерційні офіси, які надаватимуть послуги у сферах медицини, адвокатури, нотаріату, страхування, освіти та релаксу.
Перші два поверхи будуть зведеними у стилі старого Олександрівська, щоб зберегти загальну атмосферу історії старого міста.

Будівництво нового ЖБК планують розпочати вже на початку 2020 року.