Сьогодні, 11 листопада, у Запоріжжі громадська організація «Спільно HUB» разом із представниками Департаменту інфраструктури та благоустрою Запорізької міської ради презентували «Програму розвитку велоінфраструктури м. Запоріжжя на 2019-2021 роки».

Участь у презентації взяли представники(-ці) громадських організацій, ініціативних груп, журналісти(-ки) та активні мешканці(-ки) міста.

Документ Програми спрямований на розвиток велосипедного руху як повсякденного транспорту, покращення велосипедної інфраструктури та активну популяризацію велосипеда як сучасного, екологічно чистого, економічного та європейського виду транспорту.

Передбачається, що у 2020 році у Запоріжжі може з’явитися 1 кілометр  600 метрів велосипедної доріжки по Прибережній магістралі. А саме – від вулиці Глісерної до вулиці Запорізької. Згідно попередньої оцінки вартість будівельних робіт складе близько семи мільйонів гривень.

Згодом на 2020 рік передбачено розробку проектно-кошторисної документації на 3 км 600 м – від вулиці Запорізької до Вознесенівського парку по Прибережній магістралі.

Для того, щоб це стало можливим необхідно, щоб депутатський корпус проголосував «ЗА» за скориговану версію «Програми розвитку велоінфраструктури м. Запоріжжя на 2019-20121 роки» на листопадовій сесії Запорізької міської ради.

Документ містить у собі завдання реалізації Велоконцепції м. Запоріжжя, зокрема будівництво вище зазначеного відрізку велосипедної доріжки та проектно-кошторисну документацію на наступний відрізок по Прибережній магістралі для його впровадження протягом 2020 року та потенційні наступні кроки розвитку велоінфраструктури на 2021 рік.

Ще трішки про важливі велосипедні «переможеньки» та цифри:

– На «Програму розвитку велоінфраструктури м. Запоріжжя на 2019 рік» з міського бюджету витрачено 539 тис. грн.

– 239 тис. грн. витрачено на «Концепцію розвитку велоінфраструктури м. Запоріжжя». Нагадаємо, що цей стратегічний документ був прийнятий на 44-й сесії Запорізької міської ради, що відбулася 30 жовтня 2019 року. З документом можна ознайомитися на сайті Запорізької міської ради.

– 300 тис. грн. пішло на Проектно-кошторисну документацію від вул. Глісерної до вул. Запорізької по Прибережній магістралі (у стадії розробки).

Варто зазначити, що і Програма розвитку велоінфраструктури і Концепція спрямовані на те, щоб наблизити місто до європейських стандартів і дати можливість зробити його зручним для мешканців з можливістю вибору альтернативного виду транспорту – велосипеду, привабливим для туристів, зокрема з активним способом пересування.

Презентація «Програми розвитку велоінфраструктури м. Запоріжжя на 2019-2021 роки» виконується в рамках проєкту “ВелоМіста”, який організовує Громадська організація «Спільно HUB» у партнерстві з Департаментом інфраструктури та благоустрою Запорізької міської ради за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).