У Запоріжжі метінвест упіймав халяву і дуже любить оплески

У Запоріжжі стартував черговий сезон чемпіонату серед студентів M.Student Champ. Організатор – «Метінвест». Промисловий холдинг, підпорядкований олігарху Рінату Ахметову.

6 листопада у БК Металургів урочисто відкрили новий сезон конкурсу студентських робіт з розробки рішень для заводів холдингу «Метінвест». Як це виглядає: керівництво холдингу ставить завдання, що можуть покращити, здешевити, оптимізувати чи раціоналізувати певні технологічні процеси на виробництві. За вирішення цих питань і проектування беруться команди студентів. Ті, чиї проекти будуть на думку жюрі найбільш вдалими і рентабельними отримують певну винагороду. Та про це пізніше. Головним на сьогодні є саме відкриття, що залишило по собі багато спогадів і питань.
Головними для організаторів заходу були оплески. Вони мали бути гучними і з оваціями. Гості зрозуміли це з самого початку, коли ведучий четвертий раз підряд у відповідь на оплески приблизно половини присутніх у залі сказав що не чує. Із задніх рядів у пів-голоса порекомендували звернутись до лікаря. Після знайомств, слів вітання та десятка прохань поплескати ще раз, настав час вікторини для учасників. Вона складалась із десяти питань на ерудицію. Дивну ерудицію. На відповідь давалось 30 секунд. Спробуйте самі відповісти на ті питання.

Шлюзи якого каналу виготовлені зі сталі виробництва «Метінвест»?
Залізниця якої країни збудована із рейок виробництва «Метінвест»?
За який час заводи України виготовляють стільки ж сталі, скільки важить трансформер «Бамблбі»?
Якщо узяти усі рейки, що виготовив «Метінвест», то їх довжина дістане до місяця, чи охопить екватор 16 разів?
Скільки у світі людей, що можуть вважатись металургами?

Ну як вам питання? Скільки відповідей можете дати упродовж 30 секунд? Напевне всі. Питання ж легкі. Рівня середнього студанта. Особливо здивувало питання: який сплав є найбільш зносостійким у світі? Варіанти відповідей: золото і платина, срібло і титан, залізо і титан.

Для справки: зносостійкість це: властивість матеріалу чинити опір зношуванню за визначених умов тертя, яка оцінюється величиною, оберненою швидкості зношування чи інтенсивності зношування (вікіпедія). Обрали відповідь?

Так от, на думку організаторів заходу, правильна відповідь – платина із золотом.
Для справки: золото зтирається від тертя об папір. Платина не на багато міцніша. На закономірне питання ведуча відповіла, що малось на увазі «температурна зносостійкість». Пояснюючи це, було схоже що сама вона про поняття зносостійкості знає достатньо поверхнево.

Але повернемось до самого конкурсу. У кулуарах обговорювалось, що розробка кожного з таких проектів на замовлення коштувала б близько пів-мільйона гривень. А може і більше. Підтвердити чи спростуваи таку оцінку  ми не можемо. Але варто поговорити про призовий фонд. Він складає 150 000 грн. І ці гроші розділять між… десятьма командами. Перше місце – 30 000. Друге – 20 000. Третє – 10 000. Інші 7 команд отримають по 5000 грн на команду. У команді від 1 до 4 учасників. Шалені гроші. Приблизно так виглядає халява по-запорізьки.