Будівельний бізнес в Україні сьогодні переживає не найкращі часи, будь-які зміни в політичній та економічній площинах змушують українців тримати збереження при собі та призупиняють процес  інвестицій в житло чи навіть покупки вже готових квартир.  Загальноукраїнські тенденції та повне перезавантаження центральної  влади змусили запоріжців домислювати те, що не до кінця є зрозумілим. Під час передвиборчих перегонів, приблизно на початку літа, в медійному просторі Запоріжжя з’явилася інформація, наче будівельний бізнес Сабашука на грані банкрутства, а сам будівельник ледь не збирається покидати країну. Можливо, причини для переживань дійсно були, бо ж компанія «ЗДБК» , яка протягом багатьох років інтенсивно, один за одним зводила будинки в Південному мікрорайоні, протягом останнього року дещо сповільнила процес будівництва.

Чи справді бізнес єдиного запорізького будівельника Петра Сабашука розпадається? Чи будуть добудованими незакінчені об’єкти на першому на п’ятому мікрорайонах та коли? Про яке саме перезавантаження роботи компанії «Рассвет» нещодавно заявляв будівельник? Про це та інше говоримо сьогодні з власником будівельної компанії Петром Сабашуком.

Кілька місяців тому в місцевих ЗМІ поширювали інформацію про банкрутство бізнесу Сабашука. Яким зараз є фінансові справи ваших компаній?

Припускав, що першим прозвучить саме це питання, тож попросив бухгалтерію підготувати короткий фінансовий звіт компанії за останні три роки, тож давайте подивимося на цифри разом (вказує на документ, що лежить на столі – ред.). Пропоную розглянути діяльність компанії «ЗДБК» за останні 9 місяців, тобто протягом 2019 року.

Кінцеві показники за цей період у нас дійсно значно гірші, ніж в аналогічному періоді минулого та позаминулого років. За 9 місяців ми заробили тільки 61 мільйон гривень, у той час як в минулому році – 180 млн., тобто приблизно наші обсяги скоротися вдвічі.  При цьому ми залишаємося абсолютно прозорою компанією, яка веде діяльність в рамках закону, у повному розмірі та вчасно сплачуючи податки. Із загальної суми, що нам вдалося заробити, ми сплатили 13.5 млн. податків. Важливим є те, що ми –  запорізька компанія, із загальної суми, яка надійшла на наші рахунки, одна третя залишилася в Запоріжжі у вигляді заробітних плат та податків. Для мене, як для людини, що планує й надалі жити в цьому місці важливо,
щоб гроші надходили до місцевого бюджету. Коментувати, звідки пішли плітки про банкрутство я навіть не хочу. Якщо комусь дуже хочеться, щоб «ЗДБК» не будував, то нехай порахує, які збитки, в разі припинення  діяльності, терпітиме місцевий бюджет.

Найбільш аргументована відповідь на ваше питання міститься в цьому документі (показує фінансовий звіт за останні три роки – ред.) – банкрути податків не платять, навпроти – як показує досвід, серйозні фінансові проблеми одразу породжують ухилення  від них. У нас же картина абсолютно прозора і вона перед вами.

Складніші періоди в компанії були?

Та звісно! Найважче було в 90-х роках, в 2008 році, коли нас накрила світова економічна криза, у 2013-2014 роках з приходом війни. Зараз у нас далеко не та ситуація, яка була у вказані мною періоди. Переконаний –  інші компанії, які будують в Запоріжжі мають не кращі показники. Такі гойдалки є систематичними, в будівельному бізнесі України взагалі розслаблятися не доводиться.

Така ситуація лише в Запоріжжі, чи це загальноукраїнські тенденції? Попередній уряд декларував зростання української економіки, чому в такому разі попит на нерухомість впав?

Українців обкрадають з певною періодичністю. Пам’ятаєте 90-ті роки, коли з рахунків людей зникли величезні суми грошей? Протягом всього періоду незалежності України людей грабують фінансові структури. Українці сьогодні навчені і тримають гроші у валюті. Що відбувається зараз? Чи не вперше за останні роки гривня так різко зміцнилася, довго трималася на рівні 29 гривень за долар, а тут стрибнула до 24.  На кожному доларі людина, що має заощадження, втрачає 5 гривень, на 100$ – 500 гривень.  Здавалося б, добре, що гривня зміцнилася, але по факту це черговий грабіж, бо ж ціни продовжують рости, а мало б бути навпаки . І ми також, пісок та цемент купуємо дорожче, ніж в минулому році, гривня міцніє, а будівельні матеріали та вартість життя дорожчає. Такі тенденції вплинули на всі сфери – металургію, сільське господарство та ін. Люди розраховують на одне, а виходить геть інше.

Ми стали заручниками ситуації, сьогодні заощадження просто притримують, люди не несуть гроші ні до банківських установ, ні до будівельних компаній і так зараз по всій  Україні. Ринок нерухомості призупинився і будівельні компанії опинилися в непростих умовах. Ми ситуацію відчули одними з перших, може тому, що досвід великий (Петро Сабашук в будівельному бізнесі більше 30 років –  ред.).

Одні з перших відчули, й відповідно першими почали планувати, як з цієї ситуації гідно вийти. Є компанії, в яких працює декілька осіб, основну частину робітників наймають за потребою, в нас ситуація інша, ми не гастролери, а тому й відповідальність вища. Ми володіємо заводом, крановим господарством, у нас працює багато людей. Загальний зарпланий фонд по всіх компаніях складає не один мільйон гривень на місяць. Є робота, чи немає, заробляємо чи ні, а заробітні плати треба виплачувати, податки від працевлаштованих осіб також. Щоб перелаштуватися, треба було призупинитися і передихнути, сьогодні, ми це зробили і зараз першими готові до прориву.

Кажуть, що ви продаєте, чи вже продали частину майна своїх компаній, це для того, щоб виручити гроші на прорив, про який щойно сказали?

Справи не настільки погані, щоб продавати майно задля того, щоб вижити (усміхається – ред.). Ми дійсно дещо продали, але вірите, – мені нічого не шкода, все, чого ми позбулися багато років було для нас тягарем. Ми нічого не віддали за безціні, а навпаки, очікуємо поки з’являться вигідні для нас пропозиції. Все, що було нами продано – це в рамках оптимізації. Якщо по документах бухгалтерія бачить земельні ділянки, з яких ми платимо «скажений» податок і не маємо від них жодної користі, то їх треба продавати і це логічно. Нехай будуть корисними комусь іншому, я не жадний (жартує – ред.).

Все, що необхідно для повноцінного життя будівельного бізнесу – найперше це завод та кранове господарство, залишається з нами. Сьогодні не йде мова про продаж справді потрібних об’єктів, чи земельних ділянок.

За рахунок чого в такому разі плануєте прорватися першими?

Маємо декілька принципових речей, що роблять нас відмінними від інших. Ми не забудовники, а будівельники. «ЗДБК» єдина будівельна компанія Запоріжжя, протягом кількох десятків років ми жодного разу нікого не обдурили, це забезпечило нам добру репутацію і розширило коло друзів. Ми вміємо будувати для себе, для держави, а також можемо брати об’єкти для того, щоб заробити додаткові кошти і вкласти їх туди, де не вистачає.

Сьогодні ми готові шукати доходи, так би мовити на стороні, будемо брати участь у тендерах та пробувати будувати чи реконструювати на замовлення держави чи міста.

Раніше ми все робили під ключ самі, зараз же оголосили тендери, будемо залучати підрядників, цей крок додасть коефіцієнту корисної дії в нашій роботі і зробить її більш вигідною та відкритою.

Вперше за багато років у вас немає мандату, чим відрізняється бізнес людини нардепа від бізнесу людини вже не нардепа?

З того, що вже встиг відчути – з’явилося більше часу для зайняття справами саме бізнесу. Раніше доводилося багато часу витрачати на державні питання, зараз мені більш комфортно, я не мушу регулярно мотатися до Києва. Більше живу і планую тут.

Може хтось думає, що в нардепа з’являються якісь такі можливості, яких немає в інших, то скажу – це хибна думка, принаймні з мого досвіду. Будучи нардепом я взяв участь у 4 тендера і не виграв жодного, умови для всіх рівні.

Нещодавно на прес-конференції ви сказали про перезавантаження своїх компаній, в чому воно полягає,  та якими будуть пріоритети компанії «ЗДБК» на новому етапі?

Найперше, у підході та можливостях для наших клієнтів та змінах нашої ідеології. Як я вже сказав, кінцеві роботи на об’єктах будуть виконувати підрядники, відбирати будемо найкращих, на наш погляд, а постійно співпрацювати будемо лише з тими, хто доведе, що вміє якісно та оперативно працювати. Коли справа дійде до внутрішніх робіт, то майстрів, що їх виконуватимуть, ми представимо власникам квартир. На цьому етапі наші клієнти зможуть озвучити виконавцю свої побажання, узгодити або переробити проект і квартиру зробити ідеально під себе.

Ми змінимо також систему внесення коштів на етапі будівництва. Кожну наступну суму наш клієнт буде сплачувати на чітких етапах виконання нами робіт. Наприклад, на початковому етапі будівництва і на час початку співпраці, майбутній власник квартири вносить якийсь відсоток від загальної суми. Наступну частку вносить лише після того, як ми добудуємо до того поверху, який буде вказано в договорі й так далі.

Після підписання договору наш клієнт отримає сертифікат власності на ту частину, яку сплатив. Якщо скажімо через півроку в нього плани зміняться і квартира за цією адресою йому вже буде неактуальною, він зможе право власності на майбутню квартиру продати, як третім особам, так і нам, як будівельній компанії. Це вигідно і чимось схоже на депозит, бо на час продажу сертифікату, купувати його будуть по ціні за квадратний метр, яка буде актуальною на цей час. Тобто, якщо на початку року один квадратний метр буде коштувати 12 тисяч гривень, а вкінці року вже 14, то ми викупимо сертифікат по 14.

Також, нещодавно ми почали працювати додатково ще з одним архітектурним бюро, що розроблятиме для нас проекти. Це молоді та креативні люди, тож очікуємо від них цікавих та сучасних проектів, по яких раніше ми не працювали.

Скільки в компанії «ЗДБК» сьогодні недобудованих об’єктів і коли плануєте їх добудувати?

Через ситуацію про яку сказав вище, ми змушені були перенести строки закінчення робіт. З нашими клієнтами механізм подальшої співпраці узгодили, більшість сімей готові зачекати до осені наступного року, а хто неготовий, отримає внесені кошти назад. В жовтні 2020 року ми зобов’язалися добудувати чотири об’єкти, по Нагнибіди 76 та 77 та моноліт по вулиці Новокузнецька, 76 та гаражі в 5 мікрорайоні.  Інші сподіваємося добудувати в 2021 році. Зараз у нас 7 недобудованих об’єктів, сюди входять і гаражі і будинок для співробітників СБУ.