Кілька років поспіль запорізькі активісти “просувають” питання організації необхідних умов для допомоги безхатченкам Запоріжжя.  У міру того, що на території області є велика кількість інтернатів та колоній, людей, які залишилися за межами соціуму більше, ніж у інших містах України. На ситуацію також впливає статус прифронтової області – на Запоріжжі багато внутрішньо переміщених осіб, які втратили житло за об’єктивних обставин. Усім їм дуже потрібен цивілізований підхід до їхніх питань, більшість з них хотіли б повернутися до нормального життя та стати частиною суспільства.

Одним з важливих і дуже необхідних кроків на цьому шляху є створення реінтеграційного центру для безхатченків. З наполегливості активістів приміщення, де в майбутньому буде центр уже визначили. Воно потребує реконструкції та повного перепланування. Власне, відсутність актуального проекту реконструкції будівлі за адресою вул. Перспективна 2а. гальмує процес його створення. Якби проект був, можна було б використовувати кошти з субвенції, або спонсорську допомогу міжнародних фондів.

Кілька днів тому компанія, що буде розробляти проект звернулася до Управління катального будівництва з повідомлення про необхідність чіткого замовлення на проект. Як тільки замовлення поступить, “Запорожпроєкт” зможе назвати точну вартість робіт по створенні необхідного для реконструкції проекту. Виконавець обіцяє надати хорошу знижку, адже справа хороша та потрібна.

Питання створення умов для допомоги безхатченкам обіцяють й надалі контролювати активісти, у їхніх планах багато цікавих заходів для досягнення результату. Про них розповіла керівниця ГО “”Січова допомога” Олега Гула.

Представники громади, якi iнiцiювали ”СТОП, бомжарiй!” за власний рахунок часу та досвiду продовжують контролювати та допомагати у процесi вирiшення гальмiвних питань навколо створення центру реiнтеграцiї бездомних осiб м.Запорiжжя. Коригування Проекту на мiсцi згiдно реалiй 2020 р. зробить реальним отримання субвенцiй на реконструкцiю будiвлi пiд цей центр реiнтеграцii бездомних людей у рамках НКПВУ (Надзвичайна кредитна програма для вiдновлення України Мiнрегiону та ЕIБ) , також вiдкритими стануть також iншi шляхи для залучення мiжнародного фiнансування. Бездомнi люди зможуть отримати нарештi реєстрацiю у м.Запорiжжя. Також з критикою громада ставиться до самого Проекту, який, на спiльний погляд, мае бути спрощений i з чим погодився сам проектувальник. Для опрацювання цього спрощення активiстiв запрошено до робочоii групи, коли вона розпочне роботу. Зараз всi чекаємо повноважних крокiв вiд мiсцевоii влади та проектувальника ТОВ “Запорiжпроєкт” . Зазначу, що представники громади добровiльно та благодiйно дiють на захист прав бездомних людей. Ми дiємо по кiлькох напрямках одразу та радi, що дедалi бiльше отримуємо розумiння з боку мiсцевoї влади.

У жовтнi плануються спiльнi з державою соцпатрулi, доопрацьовуєеться Дорожня карта соцзахисту бездомних осiб м.Запорiжжя, є сприяння влади для участi в конкурсi соцреклами, опрацьовується законна можливiсть для сплати громадянам за соцiальнi послуги за рахунок бюджету та iн. Проте, система соцзахисту бездомних людей у мiстi тiльки почала змiнюватись, є багато питань, якi потрiбно термiново вирiшити разом церкви- влада-громада-меценати -бiзнес. Наприклад, навiть для соцпатруля гостро необхiднi автiвки для перевезення бездомних людей, доставки їх до лiкарень тощо, окремим християнським реабцентрам на разi потрiбна допомога вiд держави. Дякуємо нашим постiйним iнформ.партнерам, особливо Суспiльне телебачення. ІА “Регіонньюз” планує разом з ГО “Сiчова” допомога та ГО “Пошук” зниклих дiтей опублiкувати iнтерактивну карту згромадження та пересування бездомних людей у м.Запорiжжя для спрощення соцiального захисту та державного облiку, для допомоги полiцii у знаходженнi зниклих людей (дiтей). Вiтаємо дії депутатiв для просування законопроекту #3833 (спрощена реєстрацiя бездомних людей в Українi) .