Таку заяву зробив голова з розвитку Uber у країнах Центральної та Східної Європи Георгій Соколянський 27 вересня на «International IT Forum – 2019», який проходив у місті Запоріжжя.
Також він додав, що розвиток персонального транспорту є причиною заторів та забруднення повітря. Якщо раніше машину могла дозволити собі не кожна людина, то зараз вона є майже у кожної сім’ї.
Компанія Uber, яка створила однойменний мобільний додаток, для виклику таксі, вже запустила свої безпілотні авто по дорогах Каліфорнії та Піттсбурга і хоче зробити те саме в Україні. Робомобілі, як їх ще називають, обладнані системою автоматичного управління, що дає їм змогу пересуватися без допомоги людини. У планах компанії введення в побут оцифрованого транспорту і повна автоматизація доріг, що допоможе зменшити число заторів та аварій, які, як сказав Георгій Соколянський, на 90% зумовлені людським фактором. Оскільки 80% оплати ідуть водію і лише 20% забирає собі Uber, ціна за проїзд у таких авто буде значно меншою, але якість та зручність залишаться незмінними, а можливо навіть покращаться. Саме комфортність та доступність зробить автомобілі Uber вигіднішими за персональні авто. Кожна людина зможе визвати Uber за допомогою мобільного додатку та доїхати, куди їй потрібно, за невелику ціну. Такий вид транспорту буде доступний не по всій країні, а лише там, де він потрібен. Радше це будуть великі міста, які можуть похвалитися великими трасами, у них відсоток безпілотних авто може вирости до ста, заявив Соколянський.
Але, як би гарно все це не звучало, є деякі фактори, які заважають запустити цей сервіс машин без водіїв, а саме – дороги, якість яких змушує бажати кращого, та той факт, що не кожна людина захоче довірити своє життя авто, яким керує програма.
Ще під час виступу Соколянський розповів про Uber Green, кількість якого у Києві налічує більше трьохста автомобілів. Uber Green – це електромобіль з нульовим рівнем шкідливих викидів. Цей сервіс запустили в столиці ще в березні і тоді кількість авто становила понад двісті електричних автомобілів. Збільшення числа Uber Green – це дуже гарна новина, адже забруднене повітря є серйозною проблемою в наш час.
Під кінець голова з розвитку Uber додав: «Наше покоління змінить транспорт, якщо ні – планета загине».

Владислав Макаренко
Фото Валерії Єфименко