Велосипед вдало поєднується з офісною роботою та навчанням. Це під час акції «Велосипедом на роботу», що пройшла сьогодні, 26 вересня, у Запоріжжі продемонстрували місцеві мешканці.

На подію з’їхалися всі охочі з різних районів міста, які хоча б на один день змінили автомобіль чи громадський транспорт на велосипед. Загальна кількість учасників та учасниць склала більше 50 осіб, серед них і представники та представниці Патрульної поліції. Порівняно з попередніми роками це була наймасовіша акція «Велосипедом на роботу» у Запоріжжі.

Кожен мав можливість знайти собі заняття до душі – почастуватися кавою зі смаколиками від “Майстерні пончиків”, підрехтувати свій двоколісний транспорт та отримати консультацію від веломайстрів магазину «Футен», поспілкуватись з “Запорізьким велоклубом” та дізнатись про їх активності.

Організатори події – громадська організація «Спільно HUB» з усіма присутніми поділилися здобутками у напрямку розвитку велоінфраструктури м. Запоріжжя та презентували проект «ВелоМіста».

Між учасниками провели традиційний конкурс на кращий діловий велосипедний «лук». За рішенням конкурсного журі переможцями стали Ярослава Бєлих – архітекторка компанії «Запоріжпроект» та Олексій Гайворонський – майстер зміни Запорізького літейно-механічного заводу, які отримали приємні подарунки від веломагазину «Футен».

Також під час події представники Патрульної поліції Запоріжжя нагородили своїх велопатрулів за сумлінну роботу грамотами та оголосили про завершення сезону велопатрулювання.

Офіційна частина продовжилася неформальним спілкуванням за кавою, під час якої можна було не лише підкріпитися, а й зав’язати нові знайомства та зробити кілька фото на згадку.

 

Ми запитали в учасників акції – чому вони їздять на роботу на велосипеді.

Тетяна Відлога – головна бухгалтерка Театру «Vie»: «У мене сидяча робота, і я з задоволенням їжджу на велосипеді, оскільки рух – це життя. По-друге, мій дім розташований не дуже далеко від роботи, і щоб до неї дібратися на громадському транспорті витрачається більше часу – дійти до зупинки, дочекатися автобуса, пройти від зупинки до робочого місця, а на велосипеді це в рази швидше – сіла й поїхала, тут я сама керую своїм часом. Крім того, у мене є можливість залишати велосипед в приміщенні і місце, де я можу зі спортивного одягу перевдягнутися в стиль головного бухгалтера

Олексій Антипенко – старший викладач Залу наук Запорізького державного медичного університету: «Я щодня їжджу на роботу на велосипеді, в тому в числі взимку, коли погода дозволяє, і вважаю, що такі події, як «Осінній день велосипедом на роботу» потрібні Запоріжжю. Вони привертають увагу до велосипедистів. Плюс цих акцій в тому, що до них можуть долучатися і пішоходи, які проходячи повз цікавляться велотематикою. А як відомо, проїхавшись раз на велосипеді, хотітиметься зробити це знову».

Акція «Велосипедом на роботу» традиційно проходить двічі на рік – восени та навесні. Кожного разу ця подія нагадує запоріжцям, що велосипед – зручний, швидкий, екологічний та економічний транспорт, який можна використовувати для щоденних поїздок будь-де. Крім того, це чудова можливість для міста знизити навантаження на дорогах, адже на відстані до п’яти кілометрів велосипедист навіть може пересуватися швидше ніж будь-який вид громадського транспорту.

Акція «Осінній день велосипедом на роботу» виконується в рамках проекту «ВелоМіста», який організовує Громадська організація «Спільно HUB» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).