У червні  виповнилася друга річниця від початку дії безвізового режиму між Україною та Європейським союзом. Звичайно ця подія стала великим щастям для українців та гарною можливістю відвідати країни Європи та розширити свій світогляд.

Що повинна вміти чи мати людина у будь-якій поїздці за кордон? Як гадаєте? Ну документи, гроші і т.д. – це зрозуміло. Але, на першому плані, у нас постає гостра проблема мовного бар’єру між нами та іноземцями. Людина, яка не знає мови – людина залежна. В наш час треба знати мінімум одну універсальну мову для всіх народів – англійську.

За статистикою, Україна опинилась на 43 місці у рейтингу за рівнем знання англійської мови в світі. Про це йдеться у дослідженні English Proficiency Index. Рівень володіння англійською в українського населення позначений як середній. Усього в рейтингу 88 країн.

І, здавалося б, що нам заважає? Англійська в нашій країні зараз всюди. Усе у відкритому доступі. Потрібно лише захотіти. Звичайно важче людям зрілого віку, які вже школи та університети не відвідують і потрібного «стусана» ніхто не пропише для прогресу вивчення. Для таких людей існують курси. Звичайно платні і достатньо не дешеві. Але якщо пошукати, то можна знайти і безкоштовні курси.

Цього літа у нашому місті Запоріжжя проходили курси розмовної англійської мови «Michael Gott International». Запоріжці мали змогу спілкуватися англійською з американцями та з іншими студентами протягом 10 днів безкоштовно.

Маємо розмову з Майклом Готом – засновником курсів розмовної англійської мови «Michael Gott International»(MGI).

Чому ви обрали Україну як одну з країн для відкриття своїх курсів? І чому, на вашу думку, це потрібно українцям?

Багато років тому, будучи студентом університету в Шотландії, я відвідав територію Радянського Союзу. Це був пропагандистський проект Радянського Союзу, аби студенти нашого університету побачили життя тут. Ми їхали поїздом через Польщу, в Україну, до Росії, а потім Білорусі. Тоді в Україні я відчув щось особливе. Місто Київ та люди, яких я зустрів в Україні, справили на мене велике враження, і я вирішив колись повернутися сюди.

Я повернувся  під керівництвом туристичного агентства «Інтурист». Цього разу я був зі своєю дружиною – Жанною. Тоді в мене сталися проблеми – я не виконав своїх обов’язків.  Нас вислали з України і сказали, що ніколи не дозволять повернутися. Ми чекали роки поки Україна  стане незалежною нацією, і як тільки нам дозволили повернутися, я повернувся, спочатку відвідавши Львів, а потім Київ.

Як з’явилася ідея щодо створення?

Я зустрічав багато дійсно розумних українців, які могли говорити англійською. Вони мали гарний хист у мові та дуже цікаві ідеї на майбутнє. І ми вирішили, що повернемось в Україну і зробимо щось цікаве. Наприклад, школу англійської мови. Перша була відкрита у Польщі. Перша спроба була вдалою, тож ми почали робити більше таких заходів. У Львові, а потім у Києві. Це було настільки позитивно і тепло, що американці відкрито сказали: “Це наше улюблене місце”, і з цього початку ми повертаємося знову і знову.  Побували у 36 різних містах – кілька разів, провели усього 200 таких заходів.

Україна – не єдина країна, в якій ми були. Ми були в таких країнах, як Польща та Білорусь, Угорщина та Молдова, а також такі країни, як Куба та Марокко. Але американці продовжують вказувати, що повертатися в Україну хочеться ще й ще, і зараз у нас є понад 120 людей, які час від часу приїжджають з нами проводити курси.

Ви задали питання “Чому?”, А відповідь полягає в тому, що українці зараз входять у світове співтовариство і хочуть працювати на міжнародному рівні і навіть емігрувати, і тому вивчення англійської мови – це те, що хочуть робити українці.

Протягом скількох років ви приїжджаєте в Україну з курсами?

Ми приїжджаємо в Україну з 1999 року, інколи проводимо цілих шість, а інколи цілих вісім цих двотижневих курсів англійської мови. Найбільшим числом людей було понад 1000 і аж 1300 осіб. Середня відвідуваність за останні п’ять років склала від 700 до 800.

Чи бачите ви реальний прогрес у людей після навчання? Розкажіть, будь ласка, про результати ваших учнів?

Є багато-багато історій людей, які повідомляють, що в їхньому житті почалася «нова глава». Вони отримали абсолютно новий погляд на життя, упевненість у використанні англійської мови у майбутньому. Вони отримують можливості, про які навіть і не мріяли.

 Сьогодні наші люди працюють у різних країнах, у міжнародних компаніях і навіть авіакомпаніях, а також в ІТ-сфері. У чому відмінність між українцями та американцями?

Я думаю, що деякі основні відмінності між Україною та Америкою – це наша історія та економіка. Україна має набагато старішу історію, ніж Америка, і Америка має сильнішу економіку, ніж Україна. Однак, якщо мова йде про людей, я вважаю, що між людьми України та Америки немає різниць. Всі ми люди, з сім’ями, роботою та мріями, прагнемо зробити все можливе для кращого життя та сім’ї.

Назвіть найгарніше місце в Україні, яке вам довелося відвідати. У Запоріжжі?

Дуже важко назвати лише одне місце найгарнішим. Я побувала у багатьох містах, і кожен раз я зустрічала чудових людей і бачила багато прекрасних місць. Я вважаю, що моє улюблене місце в Україні – це вся Україна у будь-який час року.

Що найбільш вразило в українській ментальності?

Те високе значення, яке надається сім’ї. Батьки є сильними прихильниками своїх дітей, а діти виявляють надзвичайну любов та повагу до своїх батьків, дідусів та бабусь. Ще одне, що мені подобається в українському народі, – це прагнення до освіти та успіхів у житті. Завдяки MGI я зустрічаю найкращих та найяскравіших людей в Україні, і це привілей та честь викладати розмовну англійську мову з MGI в Україні.

Подорожі – це завжди добре. Але більшість людей під словом «подорож» думають лише про закордон. І це неправильна думка! Наша гарна країна таїть у своїх невеличких містах найгарніші чудеса світу. І свідомому сучасному громадянинові просто необхідно побачити та дослідити її у всій красі. І практика англійської мови тут теж має місце бути.

Тож замислюючись про подорожі у далекі краї, почніть зі своєї Батьківщини! І про рідну мову не забувайте!

 

Софія Шишкіна