20 вересня, о 12:00, на площі біля пам’ятника княгині Ользі в Києві зібралися тисячі активістів і небайдужих з усієї України на «Кліматичний марш», або як його ще називають у світі – «Friday for the future» («П’ятниця заради майбутнього»).

Для України це був наймасштабніший страйк за клімат, оскільки навіть у робочий день на марш зібралося більше двох тисяч людей, з яких більшу частину становила небайдужа молодь. Організатори очікують наступного разу ще більше активістів, згадуючи тенденцію минулих років.

«Всього три роки тому на страйк вийшли лише шістсот активістів, сьогодні їх вже більше двох тисяч…», – підкреслила представник «350.org» Інна Дацюк, співорганізатор «Кліматичний марш» 2019 р.

Під час маршу правоохоронцями було перекрито Європейську площу, вулиці Грушевського та Інститутську. Водії реагували на такі незручності спокійно, багато хто виходив із авто і знімав натовп на мобільний телефон.

Біля Адміністрації Президента до натовпу вийшов міністр екології та енергетики Олексій Оржель та пообіцяв просунути ідеї маршу до реалізації в Україні. Основні вимоги страйку були такі: плавний перехід України на стовідсоткову «зелену» енергетику, припинення і згодом заборона тваринного виробництва (зокрема виробництва м’яса, хутра, молочних продуктів, шкіри, вовни тощо). Про це свідчили письмове зверненя до О.Оржеля вимоги та лозунги натовпу: «Бюджет 2020 без брудних дотацій», «А у мене мрія є – 100% ВДЕ» та інші.

Вже декілька років вчені доводять світу, що тваринництво шкідливо для нашої Землі. По даним «FAO» лише корови виробляють 18% парникових викидів, 37% метану,70% аміаку, лише на корів припадає третина витрат води в світі (по дослідженням Джорджа Боргстрома на 1 кг м’яса корови потрібно 4.3 тис. літрів води) і  третину усієї території, придатної для життя, використовують для годування скотини. Саме тому цю тему не оминули на марші.

Марш закінчився біля Адміністрації Президента України. Після маршу активісти мали нагоду побачити виступ акторів на екологічну тематику. Для учасників влаштували безкоштовну екскурсію містом, а вже ввечері всі зібралися на вул. Глибочицька, 72 у «K.Point» на вечірку, щоб відсвяткувати невеличку перемогу і поспілкуватися з однодумцями.

 

                                                  Олександр Манін, Оксана Савоста